Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://hdl.handle.net/123456789/2217
Полная запись метаданных
Поле DCЗначениеЯзык
dc.contributor.authorСұлтангазиева, Г.С.
dc.contributor.authorБеркинбаева, А.С.
dc.contributor.authorАлимкулова, Ж.Д.
dc.date.accessioned2020-06-19T12:49:58Z
dc.date.available2020-06-19T12:49:58Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.citationАлматы технологиялық университетінің хабаршысыru_RU
dc.identifier.issn2304-5681
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/123456789/2217
dc.description.abstractМақалада ауылшаруашылығы айналымындағы жерлердің топырағының тұздану құбы-лысының салдарынан туындайтын бидай дақылдарының тамырларындағы анотомиялық өзгерістерге байланысты орын алатын физиологиялық және биохимиялық өзгерістердің пайда болу мәселелері қарастырылып, тұзды топыраққа төзімді бидай дақылының сұрып-тарын зерттеу арқылы азық-түлік қауіпсіздігін нығайту және бидай дақылының өнімділігін арттыру жолдары келтірілген. Жүргізілген салыстырмалы зерттеулер нәтижесінде «Қазақстан-3» сұрыбының басқа сұрыптарға қарағандағы артықшылығы көрсетіліп, сонымен қатар оның экзодермасының және эндодермасының қалыңдықтарының өзгеру ерекшеліктері анықталған: экзодерма қа-лыңдығы бойынша – Шағала (86%) > Қайыр (84%) > Қазақстандық ерте пісетін (83%) > Мельтурн (77%) > Қазақстан-3 (63%); эндодерма қалыңдығы бойынша – Қазақстандық ерте пісетін (97%) > Қайыр (93%) = Мельтурн (93%) > Шағала (76%) > Қазақстан – 3 (61%).ru_RU
dc.description.abstractВ статье наряду с исследованиями проблем возникновения физиологических и биохими-ческих изменений в структуре пшеничных культур вследствие анотомических изменений в их корнях от воздействия засоления почв земель сельскохозяйственного оборота рассмот-рены вопросы повышения продуктивности пшеничных культур и укрепления продовольст-венной безопасности. В результате проведенных сравнительных исследований выявлены преимущества сорта «Казахстан-3» перед другими сортами пшениц и определены закономерности особенностей изменений их экзодермических и энтодермических толщин, степень его устойчивости к воздействию процесса засоления почвы: отношение толщины экзодермы к толщине энтодермы уменьшается в следующем порядке (%): Chagala (110)> Казахстан-3 (104)> Вид (91%)> Казахское раннее созревание (85%).
dc.description.abstractThe article discusses the phenomena of soil salinization in agriculture, causing anotomic changes in the vessels of plant crops, physiological and biochemical changes. The issues of food safety and increasing crop production with the study of salt soil-resistant crops are considered. In this regard, studies of various varieties of crops were carried out using methods of comparison and stability of the joint action of salinization, integral physiological and biochemical foundations.
dc.publisherАлматы технологиялық университетіru_RU
dc.relation.ispartofseries2020.-№1;б.77-82
dc.subjectБидайru_RU
dc.subjectЗернаru_RU
dc.subjectФизиологияru_RU
dc.subjectБиохимияru_RU
dc.subjectТопырақru_RU
dc.subjectКонцентрацияru_RU
dc.subjectПшеницаru_RU
dc.subjectWheatru_RU
dc.subjectSortsru_RU
dc.subjectPhysiologicalru_RU
dc.titleБидай дақылының физиологиясына натрий хлоридінің әсерін экологиялық тұрғыдан бағалауru_RU
dc.title.alternativeЭкологические оценки воздействия хлорида натрия на физиологию культур пшеницыru_RU
dc.title.alternativeEcological estimates sodium chloride impact on physiology of wheat of cultures.ru_RU
dc.typeOtherru_RU
Располагается в коллекциях:5. Химия, химическая технология и экология



Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.