Репозиторий АТУ

Өздігінен ашу процесі нәтижесінде түйе сүтінен жасалынған шұбаттың табиғи басымды микрофлорасының сипаттамасы

Показать сокращенную информацию

dc.contributor.author Оразов, А.Ж.
dc.contributor.author Бозымов, К.К.
dc.contributor.author Байбатыров, Т.А.
dc.date.accessioned 2020-06-19T12:41:14Z
dc.date.available 2020-06-19T12:41:14Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.citation Алматы технологиялық университетінің хабаршысы ru_RU
dc.identifier.issn 2304-5681
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/2216
dc.description.abstract Бұл мақалада қазақ бактриан тұқымды түйе сүтінен өздігінен ашыту процесі нәтижесінде алынған шұбаттың басымды микрофлорасын зерттеуге және сипаттауға ба-ғытталған. Шұбат сынамалары құрамында микроағзалардың ішінде сүтқышқылды бакте-риялар және ашытқылар саны басым болды. The NovaSeq 6000 Sequencing System құрылғысын қолдану арқылы сүтқышқылды бактериялардың келесідей изоляттары анықталды: Lactobacillus sakei, Enterococcus faecium, Lactobacillus helveticus, Leuconstoc lactis, Enterococcus feacalis, Lactobacillus brevis және Weissella hellenica және де мынадай ашытқы изоляттары: Kluyveromyces marxianus, Kazahstan uiosporus және Candida kefir. Нәтижесінде Lactobacillus пен Enterococcus, Kluyveromyces басымды микроорганизмдер тобы болды. Ең көп оқшауланған түрлері Lactobacillus sakei, Enterococcus faecium және Kluyveromyces maxius. ru_RU
dc.description.abstract В статье описываются результаты исследования нативной микрофлоры шубата, полученного из породы казахского бактриана путем спонтанной ферментации сырого молока. В исследуемых образцах шубата доминирующими микроорганизмами были молочнокислые бактерии и дрожжи. С помощью The NovaSeq 6000 Sequencing System были идентифицированы следующие изоляты МКБ: Lactobacillus sakei, Enterococcus faecium, Lactobacillus helveticus, Leuconstoc lactis, Enterococcus feacalis, Lactobacillus brevis и Weissella hellenica, а также такие виды дрожжей как Kluyveromyces marxianus, Kazahstan uiosporus и Candida kefir. В итоге Lactobacillus и Enterococcus, Kluyveromyces были доменирующей группой микроорганизмов. А самыми распространными были виды Lactobacillus sakei, Enterococcus faecium и Kluyveromyces maxius.
dc.description.abstract The article describes the results of a study of native microflora of shubat obtained from the Kazakh Bactrian breed by spontaneous fermentation of raw milk. In the studied samples of shubat, lactic acid bacteria and yeast were the dominant microorganisms. Using the NovaSeq 6000 Sequencing System, the following isolates of LAB were identified: Lactobacillus sakei, Enterococcus faecium, Lactobacillus helveticus, Leuconstoc lactis, Enterococcus feacalis, Lactobacillus brevis and Weissella hellenica, as well as such yeast species as Kluyveromyces marxianus, Kazahstan uiosporus and Candida kefir. As a result, Lactobacillus and Enterococcus, Kluyveromyces were a dominant group of microorganisms. In addition, the most common were the species Lactobacillus sakei, Enterococcus faecium and Kluyveromyces marxianus.
dc.publisher Алматы технологиялық университеті ru_RU
dc.relation.ispartofseries 2020.-№1;б.44-50
dc.subject Түйе сүті ru_RU
dc.subject Шұбат ru_RU
dc.subject Сүтқышқылды бактериялар ru_RU
dc.subject Сүт микрофлорасы ru_RU
dc.subject Сүт ru_RU
dc.subject Верблюжье молоко ru_RU
dc.subject Шубат ru_RU
dc.subject Дрожжи ru_RU
dc.subject Сamel milk ru_RU
dc.subject Shubat ru_RU
dc.subject Lactic acid bacteria ru_RU
dc.subject Milk ru_RU
dc.title Өздігінен ашу процесі нәтижесінде түйе сүтінен жасалынған шұбаттың табиғи басымды микрофлорасының сипаттамасы ru_RU
dc.title.alternative Характеристика нативной микрофлоры шубата на основе верблюжьего молока, полученного путем спонтанной ферментации ru_RU
dc.title.alternative Characterization of the native shubats’ microflora based on camel milk obtained by spontaneous fermentation ru_RU
dc.type Other ru_RU


Файлы в этом документе

Данный элемент включен в следующие коллекции

Показать сокращенную информацию

Поиск в системе


Расширенный поиск

Просмотр

Моя учетная запись