Мақалада Ақмола облысы Целиноград ауданы Қажымұқан ауылындағы "Зеренді "асыл
тұқымды шаруашылығы" ЖШС-да өсірілетін заанен, нубиялық, альпілік ешкілердің физиологиясы, өнімділігі, лактация кезеңі сипатталған. Сонымен қатар, органолептикалық талдау кезінде сүттің түсі, иісі, дәмі және құрамы, физикалық-химиялық талдау кезінде сүттің тығыздығы, қышқылдығы, майлылығы, қауіпсіздігі нәтижелері келтірілген. Асыл тұқымды
ешкі сүтінің сапасымен салыстырғанда заанен тұқымды сүттің майлылығы-4,6%, ақуыз
құрамы-3,8%, күніне сүт көлемі-5 литрден кем емес, нубий тұқымды сүттің майлылығы-
4,3%, ақуыз құрамы-3,6%, күніне сүт көлемі-4-5 литр, ал альпілік тұқымды сүттің майлылығы-4,2%, ақуыз құрамы-3,7%, күніне сүт көлемі-4 литр. Зерттеу нәтижесінде нубиялық
және альпілік тұқымды ешкілер сүтінің көрсеткіштерімен салыстырғанда, заанендік ешкілер сүтінің сапасы неғұрлым жоғары.
В статье описана физиология, продуктивность, период лактации пород зааненских,
нубийских, альпийских коз, разводимых в ТОО «Племенное хозяйство «Зеренда» в селе
Кажымукан Целиноградского района Акмолинской области. Наряду с этим, при органолептическом анализе приведены цвет, запах, вкус и состав молока, при физико-химическом анализе приведены результаты плотности, кислотности, жирности, безопасности молока. По
сравнению с качеством молока племенных коз козы зааненской породы показали жирность молока -4,6%, содержание белка-3,8%, объем молока в день - не менее 5 литров, соответственно
жирность молока нубийской породы-4,3 %, содержание белка-3,6%, объем молока в день-4-5
литров, а жирность молока альпийской породы-4,2%, содержание белка-3,7%, объем молока в
день - 4 литра. В результате исследования по сравнению с показателями молока коз нубийских
и альпийских пород, молоко зааненских коз имеет более высокие показатели качества.
The article describes the physiology, productivity, and lactation period of parodian, Nubian, and
Alpine goats bred in «Zerenda» breeding farm» LLP in the village of Kazhymukan in the Tselinograd
district of Akmola region. Along with this, when organoleptic analysis colour, smell, taste and composition of milk for physico-chemical analysis the results of density, acidity, fat, milk safety. Compared to
the milk quality breeding goats showed the fat content of milk Saanen to 4.6 %, a protein content of 3.8
%, the volume of milk a day-not less than 5 litres, butterfat of the Nubian breed is 4.3%, protein content
is 3.6%, the volume of milk a day is 4-5 liters, and the fat content of milk of Alpine breed-4,2%, protein
content is 3.7%, the volume of milk a day-4 liters. As a result of the study, compared with the indicators
of milk of Nubian and Alpine goats, the milk of Zaanen goats has higher quality indicators.