Репозиторий АТУ

Қышқылданған көкөніс шырындарының тағамдық және биологиялық құндылығын зерттеу

Показать сокращенную информацию

dc.contributor.author Сыздыкова, Л.С.
dc.contributor.author Зарицкая, Н.Е.
dc.contributor.author Абдиева, Қ.М.
dc.contributor.author Кожахиева, М.О.
dc.date.accessioned 2022-11-14T07:37:21Z
dc.date.available 2022-11-14T07:37:21Z
dc.date.issued 2022-2
dc.identifier.citation Алматы технологиялық университетінің хабаршысы ru_RU
dc.identifier.issn 2304-5682
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/2353
dc.description.abstract Мақалада көкөніс шырындарының органолептикалық және физикалық-химиялық сапа көрсеткіштерін қалыптастыруда органикалық қышқылдарды пайдалану мүмкіндігі, рұқсат етілген органикалық қышқылдарды пайдалана отырып көкөніс шырындарының рецептуралары мен технологияларын әзірлеу, жаңа көкөніс шырындарының органолептикалық көрсеткіштері, тағамдық және биологиялық құндылығын зерттеу нәтижелері қарастырылған. Ең жиі өндірілетін төмен қышқылды көкөніс шырындарының (асқабақ, қияр, сәбіз), сондай-ақ биологиялық құндылығы жоғары жаңа купаждалған көкөніс шырындарының сипаттамалары зерттелген. Жұмыс нәтижелері: қышқылдандырылған көкөніс шырындары мен олардың негізіндегі купаждардың рецептуралары мен технологиясы әзірленді. Органолептикалық және физикалық-химиялық көрсеткіштер бойынша асқабақтан, қиярдан, сәбізден жасалған аз қышқылды көкөніс шырындары және олардың негізіндегі купаждалған шырындардың тағамдық және биологиялық құндылығы зерттелді. Жұмыстың өзектілігі: қышқыл емес көкөніс шырындары мен сусын-купаждардың ассортиментін қышқылдандырғыштар ретінде рұқсат етілген органикалық қышқылдарды пайдалана отырып кеңейту және оларды еидәмдік және профилактикалық сусын ретінде пайдалану. ru_RU
dc.description.abstract В статье рассмотрена возможность использования органических кислот при формировании органолептических и физико-химических показателей качества овощных соков, разработка рецептур и технологий овощных соков с использованием разрешенных органических кислот, органолептические показатели свежих овощных соков, результаты исследования пищевой и биологической ценности. Изучены характеристики наиболее часто производимых овощных соков с низкой кислотностью (тыква, огурец, морковь), а также свежих купажированных овощных соков с высокой биологической ценностью. Результаты работы: разработаны рецептуры и технология подкисленных овощных соков и купажей на их основе. Исследована пищевая и биологическая ценность слабокислых овощных соков из тыквы, огурца, моркови и купажных соков на их основе по органолептическим и физикохимическим показателям. Актуальность работы: расширение ассортимента некислых овощных соков и напитков-купажей с использованием органических кислот, разрешенных в качестве подкислителей, и их использование в качестве диетических и профилактических напитков.
dc.description.abstract The article considers the possibility of using organic acids in the formation of organoleptic and physicochemical quality indicators of vegetable juices, the development of recipes and technologies of vegetable juices using permitted organic acids, organoleptic indicators of fresh vegetable juices, the results of a study of nutritional and biological value. The characteristics of the most commonly produced vegetable juices with low acidity (pumpkin, cucumber, carrot), as well as freshly blended vegetable juices with high biological value were studied. Results of the work: formulations and technology of acidified vegetable juices and blends based on them have been developed. The nutritional and biological value of slightly acidic vegetable juices from pumpkin, cucumber, carrot and blended juices based on them has been studied according to organoleptic and physicochemical indicators. Relevance of the work: expanding the range of non-acidic vegetable juices and blended drinks using organic acids allowed as acidifiers, and their use as dietary and preventive drinks.
dc.publisher Алматы технологиялық университеті ru_RU
dc.relation.ispartofseries 2022-№2;б.86-90;;
dc.subject Көкөніс ru_RU
dc.subject Тағамдар ru_RU
dc.subject Көкөніс шырыны ru_RU
dc.subject Лимон қышқылы ru_RU
dc.subject Фосфор қышқылы ru_RU
dc.subject овощной сок ru_RU
dc.subject купажированный сок ru_RU
dc.subject пищевые кислоты ru_RU
dc.subject лимонная кислота ru_RU
dc.subject Фосфорная кислота ru_RU
dc.subject vegetable juice ru_RU
dc.subject blended juice ru_RU
dc.subject food acids ru_RU
dc.subject citric acid ru_RU
dc.subject phosphoric acid ru_RU
dc.title Қышқылданған көкөніс шырындарының тағамдық және биологиялық құндылығын зерттеу ru_RU
dc.title.alternative Исследование пищевой и биологической ценности кислых овощных соков ru_RU
dc.title.alternative Investigation of the nutritional and biological value of sour vegetable juices ru_RU
dc.type Other ru_RU


Файлы в этом документе

Данный элемент включен в следующие коллекции

Показать сокращенную информацию

Поиск в системе


Расширенный поиск

Просмотр

Моя учетная запись