Репозиторий АТУ

Пісірілген шұжық өндірісінде итмұрын жемістерінен жасалған ұнтақты қолдану

Показать сокращенную информацию

dc.contributor.author Құрманбекова, А.Қ.
dc.contributor.author Таева, А.М.
dc.contributor.author Ахметова, Н.Қ.
dc.contributor.author Базылханова, Э.Ч.
dc.date.accessioned 2022-11-14T10:36:31Z
dc.date.available 2022-11-14T10:36:31Z
dc.date.issued 2022-3
dc.identifier.citation Алматы технологиялық университетінің хабаршысы ru_RU
dc.identifier.issn 2304-5683
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/2360
dc.description.abstract Бұл ғылыми мақалада ет өнімдерін байыту және ассортиментін кеңейту мақсатында өсімдік шикізатын пайдалану мәселесі қарастырылған. Өсімдік тектес шикізат ретінде итмұрын жемістерінен (Rosae fructus) ұнтақ таңдалды. Нормативтік-техникалық құжаттамаға сәйкес пісірілген шұжықтардың тәжірибелік үлгілерінің рецептуралары жасалды. Итмұрын (Rosae fructus) ұнтағы тәжірибелік үлгілердің рецептурасына шикізат массасынан 0,5%, 1%, 1,5%, 2%, 2,5% мөлшерде енгізілді. Дайын бұйымдарға физикалық-химиялық және органолептикалық зерттеулер жүргізілді, олардың нәтижелері бойынша жаңа ет өнімінің рецептурасын әзірлеу үшін итмұрын жемістерінен (Rosae fructus) жасалған ұнтақтың оңтайлы мөлшері 1,5% болып іріктелді. Әзірленген өнім көмірсулардың, ақуыздардың, ылғалдың жоғары құрамымен ерекшеленді және майлардың массалық үлесінің төмен деңгейіне ие болды, бұл өсімдік қоспасының дайын өнімнің функционалды және тұтынушылық қасиеттеріне оң әсерін көрсетеді. ru_RU
dc.description.abstract В данной научной статье рассмотрен вопрос использования растительного сырья для обогащения и расширения ассортимента мясных продуктов. В качестве растительного сырья был выбран порошок из плодов шиповника (Rosae fructus). В соответствии с нормативно-технической документацией были составлены рецептуры опытных образцов вареных колбас. Порошок шиповника (Rosae fructus) был введен в рецепруру опытных образцов в количестве 0,5%, 1%, 1,5%, 2%, 2,5% от массы сырья. Проведены физико-химические и органолептические исследования готовых изделий, по результатам которых отобрана оптимальное содержание порошка из плодов шиповника (Rosae fructus) в количестве 1,5% для разработки рецептуры нового мясного продукта. Разработанный продукт отличался высоким содержанием углеводов, белков, влаги и имел низкий уровень массовой доли жиров, что свидетельсвует о положительном влиянии растительной добавки на функциональные и потребительские свойства готовых изделий.
dc.description.abstract This scientific article discusses the use of vegetable raw materials for enriching and expanding the range of meat products. Rosae fructus powder was selected as a vegetable raw material. In accordance with the regulatory and technical documentation, recipes of experimental samples of boiled sausages were compiled. Rosae fructus powder was introduced into the formulation of prototypes in the amount of 0,5%, 1%, 1,5%, 2%, 2,5% from the mass of raw materials. Physico-chemical and organoleptic research of finished products were carried out, according to the results of which the optimal content of Rosae fructus powder (1.5%) was selected for the development of a new meat product formulation. The developed product was characterized by a high content of carbohydrates, proteins, moisture and had a low level of fat mass fraction, which indicates a positive effect of the vegetable additive on the functional and consumer properties of finished products.
dc.publisher Алматы технологиялық университеті ru_RU
dc.relation.ispartofseries 2022-№3;б.13-18;;
dc.subject пісірілген шұжықтар ru_RU
dc.subject Итмұрын жемістері ru_RU
dc.subject Ет өнімдері ru_RU
dc.subject Ет және ет өнімдері ru_RU
dc.subject Ет ru_RU
dc.subject вареные колбасы ru_RU
dc.subject Шұжық ru_RU
dc.subject Плоды шиповника ru_RU
dc.subject Порошок из плодов шиповника ru_RU
dc.subject Мясное производство ru_RU
dc.subject Технология мясных продуктов ru_RU
dc.subject boiled sausages ru_RU
dc.subject rosae fructus ru_RU
dc.subject rosae fructus powder ru_RU
dc.subject vegetable supplement ru_RU
dc.subject meat production ru_RU
dc.title Пісірілген шұжық өндірісінде итмұрын жемістерінен жасалған ұнтақты қолдану ru_RU
dc.title.alternative Использование порошка из плодов шиповника в производстве вареных колбас ru_RU
dc.title.alternative The use of rosae fructus powder in the production of boiled sausages ru_RU
dc.type Other ru_RU


Файлы в этом документе

Данный элемент включен в следующие коллекции

Показать сокращенную информацию

Поиск в системе


Расширенный поиск

Просмотр

Моя учетная запись