Репозиторий АТУ

Антиоксиданттық белсенділігі жоғары өсімдіктерді тағам түрін дайындауда пайдалану

Показать сокращенную информацию

dc.contributor.author Маматаева, А.Т.
dc.contributor.author Абжанова, Ш.А.
dc.contributor.author Аралбаева, А.Н.
dc.contributor.author Утегалиева, Р.С.
dc.contributor.author Сагинбек, Г.А.
dc.contributor.author Алмагамбетова, К.И.
dc.date.accessioned 2022-11-14T10:45:28Z
dc.date.available 2022-11-14T10:45:28Z
dc.date.issued 2022-3
dc.identifier.citation Алматы технологиялық университетінің хабаршысы ru_RU
dc.identifier.issn 2304-5683
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/2361
dc.description.abstract Адамдардың денсаулығына және олардың ұзақ өмір сүруінде тағам өнімдерінің сапасы айтарлықтай әсер етеді. Антиоксиданттар шөптесін өсімдіктерде көп мөлшерде кездеседі. Сондықтан, антиоксиданттық белсенділігі жоғары тағам өнімдерін оның сапасының бір аспектісі ретінде қарастыруға болады. Антиоксиданттар өз кезегінде бос радикалдың тотығу процестерінің ағымын басатын және тірі организмдерде көрінетін белсенділік формасы болып табылады. Құрамында антиоксиданттық белсенділігі жоғары тамақ өнімдерін пайдалану адам денсаулығын қалыпты жағдайда ұстап тұруға ықпал жасайды. Антиоксиданттар тағамдық қоспалар ретінде қолданылады немесе дайын тамақ өнімдерінің бөлігі болып табылады. Сол себепті, бұл мақалада антиоксиданттық белсенділігі жоғары шөптесін өсімдіктерді пайдалана отырып тағам түрін дайындау мәселелері қарастырылды, соның негізінде дайын тағамның антиоксиданттық құрамы, Е дәруменінің көрсеткіштері анықталды. Әсіресе антиоксиданттық құрамы жағынан аскөкке қарағанда жалбыз қосылған тәтті нан өнімінде көп мөлшерде анықталды. ru_RU
dc.description.abstract Качество еды оказывает значительное влияние на здоровье и долголетие человека. Антиоксиданты в большом количестве содержатся в травянистых растениях. Поэтому продукты с высокой антиоксидантной активностью можно рассматривать как один из аспектов их качества. Антиоксиданты, в свою очередь, представляют собой форму активности, которая подавляет протекание свободнорадикальных окислительных процессов и проявляется в живых организмах. Потребление продуктов с высоким содержанием антиоксидантов помогает поддерживать нормальное здоровье человека. Антиоксиданты используются в качестве пищевых добавок или в составе готовых блюд. Поэтому в данной статье рассматриваются вопросы приготовления пищи с использованием трав с высокой антиоксидантной активностью, на основании которых определяется содержание антиоксидантов в готовой пище, показатели витамина Е. Особенно с точки зрения содержания антиоксидантов, он содержится в более высоких количествах в сладких хлебных изделиях с мятой, чем в укропе.
dc.description.abstract The quality of food has a significant impact on human health and longevity. Antioxidants are found in large quantities in herbaceous plants. Therefore, foods with high antioxidant activity can be considered one aspect of their quality. Antioxidants, in turn, are a form of activity that inhibits the free-radical oxidative processes that occur in living organisms. Consumption of foods high in antioxidants helps maintain normal human health. Antioxidants are used as food supplements or in prepared meals. Therefore, this article discusses the preparation of food using herbs with high antioxidant activity, based on which the antioxidant content of the finished food, vitamin E indicators. Especially in terms of antioxidant content, it is contained in higher amounts in sweet mint bread products than in dill.
dc.publisher Алматы технологиялық университеті ru_RU
dc.relation.ispartofseries 2022-№3;б.19-25;;
dc.subject чак-чак ru_RU
dc.subject Антиоксидант ru_RU
dc.subject Е дәрумені ru_RU
dc.subject Токоферол ru_RU
dc.subject Асжапырақ ru_RU
dc.subject Жалбыз ru_RU
dc.subject Аскөк ru_RU
dc.subject Аспарагус ru_RU
dc.subject Мята ru_RU
dc.subject Укроп ru_RU
dc.subject antioxidant ru_RU
dc.subject vitamin E ru_RU
dc.subject tocopherol ru_RU
dc.subject asparagus ru_RU
dc.subject mint ru_RU
dc.subject dill ru_RU
dc.title Антиоксиданттық белсенділігі жоғары өсімдіктерді тағам түрін дайындауда пайдалану ru_RU
dc.title.alternative Использование растений с высокой антиоксидантной активностью при приготовлении пищи ru_RU
dc.title.alternative The use of plants with high antioxidant activity in cooking ru_RU
dc.type Other ru_RU


Файлы в этом документе

Данный элемент включен в следующие коллекции

Показать сокращенную информацию

Поиск в системе


Расширенный поиск

Просмотр

Моя учетная запись