Репозиторий АТУ

Перспективалы отандық өсімдік майы және оның сапалық сипаттамалары

Показать сокращенную информацию

dc.contributor.author Искаков, Б.М.
dc.contributor.author Какимов, М.М.
dc.contributor.author Сатаева, Ж.И.
dc.contributor.author Мурсалыкова, М.Т.
dc.date.accessioned 2023-01-17T05:29:27Z
dc.date.available 2023-01-17T05:29:27Z
dc.date.issued 2022-4
dc.identifier.citation Алматы технологиялық университетінің хабаршысы ru_RU
dc.identifier.issn 2304-5684
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/2402
dc.description.abstract Бұл мақалада Қазақстанның агроөнеркәсіптік саласын дамытудың басты бағыттарының бірі болып табылатын перспективалы майлы дақылдар, оның ішіндегі мақсары майы өндірісінің өзектілігі мен маңыздылығы сипатталған. Жұмыстың мақсаты мақсары майының пайдалы жақтарын ғылыми зерттеу жұмыстарының нәтижесімен көрсету және өндірушілер мен тұтынушылар арасында танымалдылығын арттыру. Зерттеу нәтижелері мақсары майның адам денсаулығына пайдалы жақтары айқындалған, сонымен қатар мақсарыны өсіру ел экономикасына пайдалы жақтары сипатталған. Мақсары майының сапалық көрсеткіштері замануи физика-химиялық және аналитикалық зерттеу әдістеріне негізделіп жасалған. Зерттеу нәтижелері бойынша мақсары майының құрамында α-токоферолдар мен филлохинондар, 74,82% мөлшерінде омега-6 қанықпаған май қышқылдары мен көптеген минералды заттар анықталды. Мақсары майының құрамындағы май қышқылдары мен дәрумендердің адам ағзасына емдік және профилактикалық әсері туралы баяндалған. Мақалада көрсетілген мәліметтер мен зерттеу нәтижелері болашақтағы ғылыми жұмыстардың негізі болуы мүмкін және әртүрлі аурулардың алдын алуға, емдеуге көмектеседі. Қазіргі таңда Қазақтанда мақсарыны өсірудің егістік алқаптарының өсуіне байланысты мақсарыны шикізат ретінде емес, толыққанды емдік қаситтері бар өнім ретінде тұтыну мен эксорттау тиімділігінің перспективалары көрсетілген. ru_RU
dc.description.abstract В данной статье описывается актуальность и важность производства перспективных масличных культур, в том числе сафлорового масла, которое является одним из главных направлений развития агропромышленной отрасли Казахстана. Целью работы является демонстрация полезности сафлорового масла с результатами научных исследований и повышение его популярности среди производителей и потребителей. Результаты исследования выявили преимущества сафлорового масла для здоровья человека, а также описаны преимущества выращивания сафлора для экономики страны. Качественные показатели сафлорового масла основаны на современных физико-химических и аналитических методах исследования. По результатам исследования было обнаружено, что сафлоровое масло содержит α-токоферолы и филлохиноны, ненасыщенные жирные кислоты омега-6 в количестве 74,82% и многие минеральные вещества. Сообщается о лечебном и профилактическом воздействии на организм человека жирных кислот и витаминов, содержащихся в сафлоровом масле. Данные и результаты исследований, представленные в статье, могут стать основой будущих научных работ и помочь в профилактике, лечении различных заболеваний. В настоящее время в связи с ростом посевных площадей выращивания сафлора в Казахстане показаны перспективы эффективности потребления и эксортирования сафлора не как сырья, а как продукта с полноценными лечебными свойствами.
dc.description.abstract This article describes the relevance and importance of the production of promising oilseeds, including safflower oil, which is one of the main directions for the development of the agro-industrial industry in Kazakhstan. The purpose of the work is to demonstrate the usefulness of safflower oil with the results of scientific research and increase its popularity among manufacturers and consumers. The results of the study revealed the benefits of safflower oil for human health, and also described the benefits of growing safflower for the country's economy. Qualitative indicators of safflower oil are based on modern physico-chemical and analytical research methods. According to the results of the study, it was found that safflower oil contains αtocopherols and phylloquinones, omega-6 unsaturated fatty acids in the amount of 74.82% and many minerals. It is reported about the therapeutic and preventive effects on the human body of fatty acids and vitamins contained in safflower oil. The data and research results presented in the article can become the basis for future scientific work and help in the prevention and treatment of various diseases. Currently, due to the growth of safflower cultivation areas in Kazakhstan, the prospects for the efficiency of consumption and exportation of safflower are shown not as a raw material, but as a product with full medicinal properties.
dc.publisher Алматы технологиялық университеті ru_RU
dc.relation.ispartofseries 2022-№4;б.92-98;;
dc.subject ауыл шаруашылығы ru_RU
dc.subject майлы дақылдар ru_RU
dc.subject өсімдік майы ru_RU
dc.subject мақсары ru_RU
dc.subject май қышқылдары ru_RU
dc.subject дәрумен ru_RU
dc.subject сельское хозяйство ru_RU
dc.subject масличные культуры ru_RU
dc.subject растительное масло ru_RU
dc.subject сафлор ru_RU
dc.subject жирные кислоты ru_RU
dc.subject витамины ru_RU
dc.subject agriculture ru_RU
dc.subject oilseeds ru_RU
dc.subject vegetable oil ru_RU
dc.subject safflower ru_RU
dc.subject fatty acids ru_RU
dc.subject vitamins ru_RU
dc.title Перспективалы отандық өсімдік майы және оның сапалық сипаттамалары ru_RU
dc.title.alternative Перспективное отечественное растительное масло и его качественные характеристики ru_RU
dc.title.alternative Promising domestic vegetable oil and its qualitative characteristics ru_RU
dc.type Other ru_RU


Файлы в этом документе

Данный элемент включен в следующие коллекции

Показать сокращенную информацию

Поиск в системе


Расширенный поиск

Просмотр

Моя учетная запись