Показать сокращенную информацию
dc.contributor.author | Тоқышева, Г.М. | |
dc.contributor.author | Zamaratskaia, G. | |
dc.contributor.author | Хасенов, Б.Б. | |
dc.contributor.author | Актаева, С.А. | |
dc.contributor.author | Костанова, А.Т. | |
dc.contributor.author | Айкен, Д.К. | |
dc.contributor.author | Мақанғали, Қ.Қ. | |
dc.date.accessioned | 2023-12-15T03:43:10Z | |
dc.date.available | 2023-12-15T03:43:10Z | |
dc.date.issued | 2023-3 | |
dc.identifier.citation | Алматы технологиялық университетінің хабаршысы | ru_RU |
dc.identifier.issn | 2304-5683 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/123456789/2471 | |
dc.description.abstract | Етті өңдеу кезінде субөнімдердің едәуір бөлігі қалдық ретінде өңделмей тасталады немесе құндылығы төмен өнімдерді өндіру үшін қолданылады. Ет субөнімдері (мысалы, сирақтар) ақуыз гидролизатын алудың жақсы көзі болып табылады, өйткені олар көп мөлшерде өндіріледі және ақуыздарға бай. Бұл жанама өнімдерді ферментативті гидролиз арқылы құндылығы жоғары өнімдерге тиімді қолдану және өңдеу үшін жүнді субөнімдерден ақуыз гидролизаты алынды. Ақуыз гидролизаты – бұл функционалды тағамдарды дамытуға арналған перспективалы тағамдық ингредиент. Ақуыз гидролизатын алу үшін ферменттік препарат таңдалды және гидролиз параметрлері (концентрациясы, ұзақтылығы) анықталды. Өндірісте геродиетикалық бағыттағы ет өнімдерін қолдану мақсатында ақуыз гидролизатының физика-химиялық, микробиологиялық қасиеттері зерттелді. Сиыр етінің сирақтарынан алынған ақуыз гидролизаттарында глициннің жоғары концентрациясы – 27,160±9,235%, валин мен пролин 17,284±6,914 16,667±4,333%, аланин – 10,494±2,728%, аргинин – 6,173±2,469% дерлік жоғары деңгейді көрсетті. Дайын ақуыз гидролизатының минералды құрамын зерттеу макро және микроэлементтердің концентрациясының деңгейін көрсетті: кальций - 0,93±0,005 мг/100 г, магний - 0,27±0,005 мг/100 г және мырыш - 0,07±0,001 мг/100 г. Жүнді субөнімдерінен ақуыз гидролизатын алудың технологиялық схемасы жетілдіріп, ұсынылды. Сиыр етінің ақуыздарының гидролизін қамтамасыз ететін ферменттік препарат ретінде 1% ВLT 7 қолдану тиімділігі негізделген. | ru_RU |
dc.description.abstract | Во время переработки мяса значительная часть субпродуктов выбрасывается как отходы или используется для малоценных продуктов. Мясные субпродукты (например, ноги с путовым суставом) являются хорошими источниками для получения белкового гидролизата, поскольку они производятся в больших количествах и богаты белками. Для того, чтобы эти побочные продукты выгодно перерабатывать в ценные продукты путем ферментативного гидролиза, был получен белковый гидролизат из шерстных субпродуктов. Белковый гидролизат является перспективным пищевым ингредиентом для разработки функциональных продуктов питания. Для получения белкового гидролизата был выбран ферментный препарат и определены параметры гидролиза (концентрация, длительность). Исследовали физико-химические, микробиологические свойства белкового гидролизата с целью применения в производстве мясных продуктов геродиетического направления. Полученные данные показали, что гидроризаты из говяжьих ног содержат высокую концентрацию глицина – 27,160±9,235 %, валин и пролин показали почти одинаковый высокий уровень – 17,284±6,914 16,667±4,333%, аланин – 10,494±2,728 %, аргинин – 6,173±2,469%. Исследования минерального состава готового белкового гидролизата показали уровень концентрации макро и микроэлементов: кальция - 0,93±0,005 мг/100 г, магния - 0,27±0,005 мг/100 г и цинка - 0,07±0,001 мг/100 г. Разработана и предложена технологическая схема получения белкового гидролизата из шерстных субпродуктов. Обоснована эффективность применения 1% BLT 7 в качестве ферментного препарата, обеспечивающего гидролиз белков говяжьих ног с путовым суставом. | |
dc.description.abstract | Abstract. During the processing of meat, a significant part of the offal is thrown away as waste or used for low-value products. Meat by-products (for example, legs with a putty joint) are good sources for obtaining protein hydrolysate, since they are produced in large quantities and are rich in proteins. In order for these by-products to be advantageously processed into valuable products by enzymatic hydrolysis, protein hydrolysate was obtained from wool by-products. Protein hydrolysate is a promising food ingredient for the development of functional food products. To obtain protein hydrolysate, an enzyme preparation was selected and the parameters of hydrolysis (concentration, duration) were determined. The physicochemical, microbiological properties of protein hydrolysate were investigated for use in the production of meat products of the herodietic direction. The data obtained showed that hydrolysates from beef legs contain a high concentration of glycine – 27.160 ± 9.235%, valine and proline showed almost the same high level – 17.284 ± 6.914 16.667 ± 4.333%, alanine – 10.494 ± 2.728%, arginine – 6.173 ± 2.469%. Studies of the mineral composition of the finished protein hydrolysate showed the concentration of macro and microelements: calcium - 0.93±0.005 mg/100 g, magnesium - 0.27±0.005 mg/100 g and zinc - 0.07±0.001 mg/100 g. A technological scheme for obtaining protein hydrolysate from wool by-products has been developed and proposed. The effectiveness of the use of 1% BLT 7 as an enzyme preparation providing hydrolysis of beef leg proteins with a put joint is substantiated. | |
dc.publisher | Алматы технологиялық университеті | ru_RU |
dc.relation.ispartofseries | 2023-№3;б.118-124; | |
dc.subject | жануартектес | ru_RU |
dc.subject | гидролиз | ru_RU |
dc.subject | субөнімдер | ru_RU |
dc.subject | тағамдық құндылық | ru_RU |
dc.subject | ет өнімдері | ru_RU |
dc.subject | ақуыз гидролизаты | ru_RU |
dc.subject | Ет | ru_RU |
dc.subject | мясные продукты | ru_RU |
dc.subject | субпродукты | ru_RU |
dc.subject | вторичное сырье | ru_RU |
dc.subject | белковый гидролизат | ru_RU |
dc.subject | by-products | ru_RU |
dc.subject | nutritional value | ru_RU |
dc.subject | meat products | ru_RU |
dc.subject | secondary raw materials | ru_RU |
dc.subject | protein hydrolysate | ru_RU |
dc.title | Ферменттік гидролиздің жануартектес коллагенді шикізатына әсері | ru_RU |
dc.title.alternative | Влияние ферментного гидролиза на коллагеновое сырье животного происхождения | ru_RU |
dc.title.alternative | The effect of enzyme hydrolysis on collagen raw materials of animal origin | ru_RU |
dc.type | Other | ru_RU |