Показать сокращенную информацию
dc.contributor.author | Сабралы, С.Е. | |
dc.contributor.author | Куцова, А.Е. | |
dc.contributor.author | Абжанова, Ш.А. | |
dc.contributor.author | Каташева, А.Ч. | |
dc.contributor.author | Байбекова, А.У. | |
dc.date.accessioned | 2024-01-12T08:23:17Z | |
dc.date.available | 2024-01-12T08:23:17Z | |
dc.date.issued | 2023-4 | |
dc.identifier.citation | Алматы технологиялық университетінің хабаршысы | ru_RU |
dc.identifier.issn | 2304-5683 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/123456789/2506 | |
dc.description.abstract | Бұл жұмыста тағамдық жабындардың биопротекторлық қасиеттері зерттелді. Қазіргі таңда тағам өнеркәсібінде өнімді микробтық ластанудан, ауаның оттегінің әсерінен тиімді қорғауды қамтамасыз ететін, сақтау кезеңінде өнімнің кебуіне жол бермейтін, соның ішінде өнімнің бетіне жағылатын және онымен бірге жейтін түбегейлі жаңа орау материалдарын жасауға ерекше назар аударылады. Ет жартылай фабрикаттарын өндіруде қорғаныс жабындарын қолдану сапасы мен сыртқы түрін жақсартуға, сондай-ақ жартылай фабрикаттардың балғындығын сақтауға мүмкіндік береді. Жұмыстың мақсаты-биопротекторлық қасиеттері бар азық-түлік жабындары және өсімдік шикізатының биологиялық белсенді заттарының сығындыларын алу. Зерттеу нысандары ретінде ет өнеркәсібінің құрамында коллагені бар қайталама шикізаты (шұжық және консервілеу өндірістерінде сиыр етінен бөлінетін тамырлар, сіңірлер, фассиялар), протеолитикалық ферменттік препараттардың әсерінен бағытталған биомодификация арқылы жануарлар тіндерінен оқшауланған коллаген ақуыздарының дисперсті түрлері, СО2-дәрілік өсімдіктер мен дәмдеуіштердің сығындылары және олардың жеке құрамымен композициялық негіздер ортақ пайдаланылды, Воронеж мемлекеттік инженерлік технологиялар университетінің жануарлардан алынатын өнімдер технологиясы кафедрасының зертханасы және Алматы технологиялық университетінің Тағам қауіпсіздігі ғылыми зерттеу институты жағдайында алынды. Табиғи антиоксиданттардың көзі ретінде өсімдік шикізатының СО2 сығындыларын таңдау олардың классикалық әдістерінен алынған сығындылармен салыстырғанда айқын антиоксиданттық белсенділігіне байланысты екенін көрсетті. Бұл антиоксиданттар азық-түлік жабындылар өнімнің жарамдылық мерзімін ұзартты, оны тотығудан және түсінің өзгеруінен қорғайтыны белгілі болды. | ru_RU |
dc.description.abstract | В данной работе исследовались биопротекторные свойства пищевых покрытий. В настоящее время в пищевой промышленности особое внимание уделяется созданию принципиально новых упаковочных материалов – нетоксичных, способных обеспечить эффективную защиту продукта от микробных загрязнений, воздействия кислорода воздуха, предупредить усыхание продукта в период хранения – в том числе наносимых на поверхность продукта и съедаемых вместе с ним. Применение защитных покрытий в производстве мясных полуфабрикатов позволяет улучшить качество и внешний вид, а также позволяет сохранить свежесть мясных полуфабрикатов. Целью работы является получение пищевого покрытия с биопротекторными свойствами и экстрактов биологически активных веществ растительного сырья. В качестве объектов исследования использовали вторичное коллагенсодержащее сырье мясной промышленности (жилки, сухожилия, фасции, выделяемые при жиловке говядины в колбасном и консервном производствах), диспергированные формы коллагеновых белков, изолированных из животных тканей путем направленной биомодификации под действием протеолитических ферментных препаратов, СО2-экстракты лекарственных растений и специй, и композиционные основы с их индивидуальным и совместным использованием, полученные в условиях лаборатории кафедры технологии продуктов животного происхождения Воронежского государственного университета инженерных технологий и в научно-исследовательском институте Пищевой безопасности Алматинского технологического университета. Выбор в качестве источников природных антиоксидантов СО2-экстрактов растительного сырья обусловлен их более выраженной антиоксидантной активностью по сравнению с экстрактами, полученными на основе классических методов. Включение антиоксидантов в состав пищевых пленок увеличивает срок годности продукта, защищая его от окисления и изменения цвета. | |
dc.description.abstract | In this study, the food coating's bioprotective properties were investigated. Currently, in the food industry, special attention is paid to the creation of fundamentally new packaging materials – non–toxic, capable of providing effective protection of the product from microbial contamination, exposure to oxygen in the air, to prevent the drying of the product during storage - including those applied to the surface of the product and eaten with it. The use of protective coatings in the production of meat semi-finished products allows you to improve the quality and appearance, and also allow you to preserve the freshness of meat semi-finished products. The aim of the work is to obtain a food coating with bioprotective properties and extracts of biologically active substances of plant raw materials. As the objects the objects of the study were used secondary collagen-containing raw materials of the meat industry (veins, tendons, fasciae released during the venation of beef in sausage and canning industries), dispersed forms of collagen proteins isolated from animal tissues by directed biomodification under the action of proteolytic enzyme preparations, CO2 extracts of medicinal plants and spices, and composite bases with their individual and sharing, obtained in the laboratory of the Department of Technology of Animal Products of the Voronezh State University of Engineering Technologies and in the research institute of Food safety of the Almaty Technological University. The choice of CO2 extracts of plant raw materials as sources of natural antioxidants is due to their more pronounced antioxidant activity compared to extracts obtained on the basis of classical methods. The inclusion of antioxidants in the composition of food films increases the shelf life of the product, protecting it from oxidation and color change. | |
dc.publisher | Алматы технологиялық университеті | ru_RU |
dc.relation.ispartofseries | 2023-№4;б.106-114; | |
dc.subject | азық-түлік жабындар | ru_RU |
dc.subject | СО2 - өсімдік шикізатының сығындылары | ru_RU |
dc.subject | антиоксиданттар | ru_RU |
dc.subject | еттің жартылай фабрикаттары | ru_RU |
dc.subject | жабын түзетін композициялар | ru_RU |
dc.subject | құрамында коллагенді шикізат | ru_RU |
dc.subject | пищевые покрытия | ru_RU |
dc.subject | СО2-экстракты растительного сырья | ru_RU |
dc.subject | антиоксиданты | ru_RU |
dc.subject | мясные полуфабрикаты | ru_RU |
dc.subject | пленкообразующие композиции | ru_RU |
dc.subject | коллагенсодержащее сырье | ru_RU |
dc.subject | food coatings | ru_RU |
dc.subject | CO2 extracts of vegetable raw materials | ru_RU |
dc.subject | antioxidants | ru_RU |
dc.subject | film-forming compositions | ru_RU |
dc.subject | collagen-containing raw materials | ru_RU |
dc.title | Биопротекторлық қасиеттері бар азық-түлік жабынын алу | ru_RU |
dc.title.alternative | Получение пищевого покрытия с биопротекторными свойствами | ru_RU |
dc.title.alternative | Obtaining a food coating with bioprotective properties | ru_RU |
dc.type | Other | ru_RU |