Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
http://hdl.handle.net/123456789/2436
Полная запись метаданных
Поле DC | Значение | Язык |
---|---|---|
dc.contributor.author | Сыдыкова, Г.Е. | |
dc.contributor.author | Смагулова, З.Т. | |
dc.contributor.author | Моисеева, Е.Н. | |
dc.contributor.author | Жайлаубаев, Ж.Д. | |
dc.date.accessioned | 2023-04-03T10:31:29Z | |
dc.date.available | 2023-04-03T10:31:29Z | |
dc.date.issued | 2023-1 | |
dc.identifier.citation | Вестник Алматинского технологического университета | ru_RU |
dc.identifier.issn | 2304-5681 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/123456789/2436 | |
dc.description.abstract | Шкуры являются сырьем для выделки кож и овчин в условиях специализированных производств. Целью настоящей статьи является разработка нового посолочного состава консервирования овчин с применением молочной сыворотки. Основными направлениями исследования являются экспериментальные исследования по подбору консервантов и антисептиков, их дозировка и способы нанесения на овчины; разработка нового посолочного состава консервирования овчин; выявление оптимального варианта соотношения компонентов консервирующей смеси. В статье представлены результаты подбора консервантов и антисептиков для обработки овчин. Исследованы органолептические, физико-химические и микробиологические свойства молочной сыворотки и антисептиков в качестве компонентов посолочной смеси. Выявлен оптимальный вариант соотношения компонентов консервирующей смеси. Установлено, что использование сыворотки и антисептика алдазана позволяет усилить эффект консервирования, уменьшить расход хлорида натрия, снизить рост бактерий при кратковременной обработке. В исследованиях применялись общепринятые органолептические, химические и микробиологические методы. Результаты исследований будут использованы при консервировании овчин при первичной обработке шкур животных. Практическая значимость работы заключается в использовании цехами по переработке шкур животных усовершенствованной технологии консервирования овчин для дальнейшей их обработки и производства в кожевенный полуфабрикат и готовую кожу. | ru_RU |
dc.description.abstract | Терілер мамандандырылған өндіріс жағдайында былғары мен қой терісін өңдеуге арналған шикізат болып табылады. Бұл мақаланың мақсаты сүт сарысуын қолдана отырып, қой терісін консервілеуге арналған жаңа тұздау құрамын әзірлеу болып табылады. Зерттеудің негізгі бағыттары консерванттарды таңдау бойынша эксперименттік зерттеулер, олардың дозасы және қой терісіне жағу тәсілдері; антисептиктерді, олардың ерітінділерінің концентрациясын және қой терісіне жағу дозасын таңдау бойынша зерттеулер; қой терісін консервілеу үшін жаңа тұздау құрамын әзірлеу; консервілеу қоспасының компоненттерінің арақатынасының оңтайлы нұсқасын анықтау болып табылады. Мақалада қой терісін өңдеуге арналған консерванттар мен антисептиктерді таңдау нәтижелері келтірілген. Тұздауға арналған құрамның құрамдас бөлігі ретінде таңдалған сүт сарысуы мен антисептиктердің органолептикалық, физика-химиялық және микробиологиялық қасиеттері зерттелді. Консервілеу қоспасына енетін компоненттерінің арақатынасының ең оңтайлы нұсқасы анықталды. Сүт сарысуы мен алдазан антисептигін қолдану консервілеу әсерін күшейтуге, натрий хлоридінің шығынын азайтуға, қысқа мерзімді сақтау барысында бактериялардың өсуін азайтуға мүмкіндік беретіні анықталды. Зерттеулерде жалпы қолданыстағы органолептикалық, химиялық және микробиологиялық әдістер қолданылды. Зерттеу нәтижелері жануарлардың терісін бастапқы өңдеу кезінде қой терісін консервілеу үшін қолданылатын болады. Жұмыстың практикалық маңыздылығы жануарлардың терісін өңдеу бөлімшелерінде қой терісін консервілеудің жетілдірілген технологиясын қолдану арқылы оларды әрі қарай өңдеу және жартылай былғары фабрикаты мен дайын тері алу үшін пайдалануында болып табылады. | |
dc.description.abstract | Hides are raw materials for the manufacture of skins and sheepskins in the conditions of specialized industries. The purpose of this article is to develop a new salting composition for preserving sheepskins using whey. The main areas of research are experimental studies on the selection of preservatives, their dosage and methods of application to sheepskins; studies on the selection of antiseptics, their concentration of solutions and the dose of application to sheepskins; development of a new salting composition for preserving sheepskins; identification of the optimal ratio of the components of the preserving mixture. The article presents the results of the selection of preservatives and antiseptics for the treatment of sheepskins. The organoleptic, physico-chemical and microbiological properties of whey and antiseptics as components of the salting mixture were investigated. The optimal variant of the ratio of the components of the preservative mixture has been identified. It has been established that the use of serum and aldazan antiseptic makes it possible to enhance the effect of canning, reduce the consumption of sodium chloride, and reduce the growth of bacteria during short-term treatment. Generally accepted organoleptic, chemical and microbiological methods were used in the research. The results of the research will be used in the canning of sheepskins during the primary processing of animal skins. The practical significance of the work lies in the use by animal skin processing workshops of the improved technology of preserving sheepskins for their further processing and production into semi-finished leather and finished leather. | |
dc.publisher | Алматинский Технологический Университет | ru_RU |
dc.relation.ispartofseries | 2023-№1;с.174-181;; | |
dc.subject | овчины | ru_RU |
dc.subject | консервант | ru_RU |
dc.subject | антисептик | ru_RU |
dc.subject | консервирование | ru_RU |
dc.subject | қой терісі | ru_RU |
dc.subject | тұздау құрамы | ru_RU |
dc.subject | sheepskin | ru_RU |
dc.subject | antiseptic | ru_RU |
dc.subject | salting composition | ru_RU |
dc.subject | canning | ru_RU |
dc.title | Разработка нового посолочного состава для консервирования овчинно-шубного сырья | ru_RU |
dc.title.alternative | Қой терісі-тон шикізатын консервілеуге арналған жаңа тұздау құрамын әзірлеу | ru_RU |
dc.title.alternative | The development of a new salting composition for preserving sheepskin and fur raw materials | ru_RU |
dc.type | Other | ru_RU |
Располагается в коллекциях: | 2. Технология продуктов питания |
Файлы этого ресурса:
Файл | Описание | Размер | Формат | |
---|---|---|---|---|
ВЕСТНИК 1, 2023-174-181.pdf | 505,58 kB | Adobe PDF | Просмотреть/Открыть |
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.