Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://hdl.handle.net/123456789/2442
Полная запись метаданных
Поле DCЗначениеЯзык
dc.contributor.authorАйтбаева, А.Ж.
dc.contributor.authorАлибеков, Р.С.
dc.contributor.authorФарах, Б.Т.
dc.date.accessioned2023-12-14T08:11:15Z
dc.date.available2023-12-14T08:11:15Z
dc.date.issued2023-2
dc.identifier.citationАлматы технологиялық университетінің хабаршысыru_RU
dc.identifier.issn2304-5682
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/123456789/2442
dc.description.abstractЖүгері өңдеудің екіншілік ресурстарын тиімді пайдалану және одан пайдалы және нақты физикалық-химиялық сипаттамалары бар компоненттерді максималды бөліп алу арқылы тағамдық құндылығы жоғары функционалдық және технологиялық қасиеттері бар инновациялық өнімдер алуға мүмкіндік береді. Ғылыми зерттеудің мақсаты Zea Mays тұқымдас жүгері дәнінің балғын тамыры, дәні және шашағы сияқты шикізаттардың минералдық, химиялық және биологиялық құнды заттардың құрамын зерттеу болды. Ғылыми зерттеудің негізгі бағыты - құрамында тағамдық құндылығы жоғары биологиялық белсенді заттары бар жүгеріні өңдеу кезіндегі қалдықтарды, екіншілік шикізаттарды негіздеу және таңдау. Көпкомпонентті тамақ өнімдерінің құрамын жобалаудың ғылыми негіздерін жасау және шикізаттың дәстүрлі емес түрлерін қолдану, технологиясын жетілдіру ғылыми және практикалық маңызы бар өзекті мәселелердің бірі болып табылады. Зерттеу нысаны - Zea Mays тұқымдас жүгері дәнінің балғын тамыры, дәні және шашағы. Зерттеу барысында физика химиялық көрсеткіштер, витаминдер және минералдық құрамы анықталды. Жүгеріні өңдеудегі екіншілік ресурстарды қайта өңдеу арқылы биологиялық белсенді заты бар экстракт алу мүмкіншілігі жоғары және одан пайдалы компоненттерді максималды алу арқылы функционалдық қасиеттері бар инновациялық өнімдерді алуға мүмкіндік береді. Жүгері өңдеуден кейінгі екіншілік ресурстардың қолданыстағы технологияларын талдау қолда бар технологиялық шешімдердің ешқайсысы олардың тұтастығы мен сапасын сақтауды қамтамасыз етпейтіні айдан анық. Антиоксиданттық қасиеттері бар биологиялық құнды затты экстракциялау көзі ретінде таңдалған екнішілік ресурстардың маңызы зор деп тұжырымдауға болады.ru_RU
dc.description.abstractЭффективное использование вторичных ресурсов переработки кукурузы и максимальное извлечение компонентов с полезными и специфическими физико-химическими характеристиками позволяет производить инновационные отечественные кисломолочные продукты с функциональными и технологическими свойствами высокой пищевой ценности. Целью научных исследований является изучение состава минеральных, химических и биологически ценных веществ сырьевых материалов, таких как свежие корни, зерна и рыльцы кукурузы Zea Mays. Основным направлением научных исследований является обоснование и выделение отходов переработки кукурузы, вторичного сырья, содержащего биологически активные вещества высокой пищевой ценности. Создание научных основ проектирования состава многокомпонентных пищевых продуктов и использования нетрадиционных видов сырья, совершенствование технологии является одним из актуальных вопросов, имеющих научное и практическое значение. Объект исследования – свежий корень, зерно и рыльцы кукурузы рода Zea Mays. В ходе исследовании определяли физико-химические показатели, содержание витаминов и минералов. При переработке вторичных ресурсов после кукурузы высока возможность получения экстрактов с биологически активными веществами, и путем извлечения из них максимума полезных компонентов, позволяет получать инновационные продукты с функциональными свойствами. Анализ существующих технологий вторичных ресурсов после переработки кукурузы показывает, что ни одно из имеющихся технологических решений не обеспечивает сохранение их целостности и качества. Отсюда можно сделать вывод, что выделенные вторичные ресурсы можно рассматривать как источник извлечения биологически ценных веществ, обладающих антиоксидантными свойствами.
dc.description.abstractThe effective use of secondary resources of corn processing and maximum extraction of components with useful and specific physical and chemical characteristics allow production of innovative national fermented milk products with functional and technological properties of high nutritional value. The purpose of the scientific research was to study the composition of mineral, chemical and biologically valuable substances of raw materials such as fresh roots, grains and stalks of Zea Mays corn. The main direction of the scientific research is the substantiation and selection of secondary raw materials during the processing of corn, which contain biologically active substances of high nutritional value. Creation of scientific bases for designing the composition of multi-component food products and use of non-traditional types of raw materials, improvement of technology is one of the urgent issues of scientific and practical importance. The object of research is the fresh root, grain and stigmas of corn of the genus Zea Mays. Physical and chemical indicators, vitamin and mineral composition were determined during the research. By recycling secondary resources in corn processing, it is possible to obtain an extract with a biologically active substance, and by extracting the most useful components from it, it allows obtaining innovative products with functional properties. Analysis of existing technologies of secondary resources after corn processing clearly shows that none of the available technological solutions ensure the preservation of their integrity and quality. In this regard, the results of the study of physical and chemical indicators, vitamin and mineral composition of the research object contribute to science. From this, it can be concluded that the selected secondary resources can be considered as a source of extraction of a biologically valuable substance with antioxidant properties
dc.publisherАлматы технологиялық университетіru_RU
dc.relation.ispartofseries2023-№2;б.29-37;
dc.subjectжүгері шашағыru_RU
dc.subjectжүгері тамырыru_RU
dc.subjectкептірілген жүгері дәніru_RU
dc.subjectөскінru_RU
dc.subjectұрықru_RU
dc.subjectжүгеріru_RU
dc.subjectрыльца кукурузыru_RU
dc.subjectкорень кукурузыru_RU
dc.subjectсушеное зерно кукурузыru_RU
dc.subjectпророщенное зерноru_RU
dc.subjectзародышru_RU
dc.subjectотходыru_RU
dc.subjectstigmas of cornru_RU
dc.subjectcorn rootru_RU
dc.subjectdried corn grainru_RU
dc.subjectgerminated grainru_RU
dc.subjectgermru_RU
dc.subjectsecondary resourceru_RU
dc.subjectwasteru_RU
dc.titleЖүгеріні өңдеудегі екіншілік ресурстарын зерттеуru_RU
dc.title.alternativeИсследование вторичных ресурсов при переработке кукурузыru_RU
dc.title.alternativeThe research of secondary resources in corn processingru_RU
dc.typeOtherru_RU
Располагается в коллекциях:3. Безопасность и качество пищевых продуктов

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
А. Ж. Айтбаева, Р. С. Алибеков, Б. Т. Фарах.pdf463,03 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.