Показать сокращенную информацию
dc.contributor.author | Алимарданова, М.К. | |
dc.contributor.author | Хамзина, Ж.Б. | |
dc.date.accessioned | 2021-05-05T08:21:42Z | |
dc.date.available | 2021-05-05T08:21:42Z | |
dc.date.issued | 2020 | |
dc.identifier.citation | Алматы технологиялық университетінің хабаршысы | ru_RU |
dc.identifier.issn | 2304-5681 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/123456789/2271 | |
dc.description.abstract | Сүт өнімдерінің қауіпсіздігін арттыру тамақ өнімдерінің кешенді қауіпсіздігін қамтамасыз ету міндеттерінің бірі. Орталықтандырылған шаруашылық-ауыз сумен қамтамасыз етудің 4 жүйесінен алынған судың сапасы, сондай-ақ судың ауыр металдармен және хлороганикалық пестицидтермен ластану дәрежесі бойынша талдау жүргізілді. Темір, қорғасын және кадмий қосылыстарымен судың ластануының едәуір деңгейі ШРК-дан сәйкесінше 10,6, 1,3 және 3,0, сондай-ақ хлорорганикалық пестицидтер ШРК-дан 24,3 есе жоғары екендігі анықталды. Зерттеу нәтижелері сүт өнімдерін өндіруде қолданылатын суды қосымша тазарту қажеттілігін көрсетеді. | ru_RU |
dc.description.abstract | Повышение безопасности молочной продукции является одной из задач обеспечения комплексной безопасности пищевой продукции. Проведен анализ воды из 4-х систем централизованного хозяйственно-питьевого водоснабжения по показателям качества, а также степени загрязнения воды тяжелыми металлами и хлорооганическими пестицидами. Установлено, что значительный уровень загрязнения воды соединениями железа, свинца и кадмия превышает ПДК соответственно в 10,6, 1,3 и 3,0 а также хлорорганических пестицидов в 24,3 раза. Результаты исследования показывают необходимость дополнительной очистки воды, используемой при производстве молочных продуктов. | |
dc.description.abstract | Improving the safety of dairy products is one of the tasks of ensuring comprehensive food safety. The analysis of water from 4 systems of centralized domestic drinking water supply was carried out in terms of quality indicators, as well as the degree of water pollution with heavy metals and chloro-organic pesticides. It has been established that a significant level of water pollution with iron, lead and cadmium compounds exceeds the MPC by 10.6, 1.3 and 3.0, respectively, and organochlorine pesticides by 24.3 times. The research results show the need for additional water purification used in the production of dairy products. | |
dc.publisher | Алматы технологиялық университеті | ru_RU |
dc.relation.ispartofseries | 2020.-№4; б.5-12; | |
dc.subject | Ауыз су | ru_RU |
dc.subject | Су | ru_RU |
dc.subject | Сүт өнімдері | ru_RU |
dc.subject | Су сапасы | ru_RU |
dc.subject | Сүт | ru_RU |
dc.subject | Питьевая вода | ru_RU |
dc.subject | Молочная продукция | ru_RU |
dc.subject | Safety | ru_RU |
dc.subject | Drinking water | ru_RU |
dc.title | Су сапасы сүт өнімдерінің қауіпсіздігін кешенді бағалау критерийлерінің бірі ретінде | ru_RU |
dc.title.alternative | Качество воды как один из критериев комплексной оценки безопасности молочной продукции | ru_RU |
dc.title.alternative | Water quality as one of the criteria for the comprehensive assessment of the safety of dairy products | ru_RU |
dc.type | Other | ru_RU |