Репозиторий АТУ

Су сапасы сүт өнімдерінің қауіпсіздігін кешенді бағалау критерийлерінің бірі ретінде

Показать сокращенную информацию

dc.contributor.author Алимарданова, М.К.
dc.contributor.author Хамзина, Ж.Б.
dc.date.accessioned 2021-05-05T08:21:42Z
dc.date.available 2021-05-05T08:21:42Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.citation Алматы технологиялық университетінің хабаршысы ru_RU
dc.identifier.issn 2304-5681
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/2271
dc.description.abstract Сүт өнімдерінің қауіпсіздігін арттыру тамақ өнімдерінің кешенді қауіпсіздігін қамтамасыз ету міндеттерінің бірі. Орталықтандырылған шаруашылық-ауыз сумен қамтамасыз етудің 4 жүйесінен алынған судың сапасы, сондай-ақ судың ауыр металдармен және хлороганикалық пестицидтермен ластану дәрежесі бойынша талдау жүргізілді. Темір, қорғасын және кадмий қосылыстарымен судың ластануының едәуір деңгейі ШРК-дан сәйкесінше 10,6, 1,3 және 3,0, сондай-ақ хлорорганикалық пестицидтер ШРК-дан 24,3 есе жоғары екендігі анықталды. Зерттеу нәтижелері сүт өнімдерін өндіруде қолданылатын суды қосымша тазарту қажеттілігін көрсетеді. ru_RU
dc.description.abstract Повышение безопасности молочной продукции является одной из задач обеспечения комплексной безопасности пищевой продукции. Проведен анализ воды из 4-х систем централизованного хозяйственно-питьевого водоснабжения по показателям качества, а также степени загрязнения воды тяжелыми металлами и хлорооганическими пестицидами. Установлено, что значительный уровень загрязнения воды соединениями железа, свинца и кадмия превышает ПДК соответственно в 10,6, 1,3 и 3,0 а также хлорорганических пестицидов в 24,3 раза. Результаты исследования показывают необходимость дополнительной очистки воды, используемой при производстве молочных продуктов.
dc.description.abstract Improving the safety of dairy products is one of the tasks of ensuring comprehensive food safety. The analysis of water from 4 systems of centralized domestic drinking water supply was carried out in terms of quality indicators, as well as the degree of water pollution with heavy metals and chloro-organic pesticides. It has been established that a significant level of water pollution with iron, lead and cadmium compounds exceeds the MPC by 10.6, 1.3 and 3.0, respectively, and organochlorine pesticides by 24.3 times. The research results show the need for additional water purification used in the production of dairy products.
dc.publisher Алматы технологиялық университеті ru_RU
dc.relation.ispartofseries 2020.-№4; б.5-12;
dc.subject Ауыз су ru_RU
dc.subject Су ru_RU
dc.subject Сүт өнімдері ru_RU
dc.subject Су сапасы ru_RU
dc.subject Сүт ru_RU
dc.subject Питьевая вода ru_RU
dc.subject Молочная продукция ru_RU
dc.subject Safety ru_RU
dc.subject Drinking water ru_RU
dc.title Су сапасы сүт өнімдерінің қауіпсіздігін кешенді бағалау критерийлерінің бірі ретінде ru_RU
dc.title.alternative Качество воды как один из критериев комплексной оценки безопасности молочной продукции ru_RU
dc.title.alternative Water quality as one of the criteria for the comprehensive assessment of the safety of dairy products ru_RU
dc.type Other ru_RU


Файлы в этом документе

Данный элемент включен в следующие коллекции

Показать сокращенную информацию

Поиск в системе


Просмотр

Моя учетная запись