Репозиторий АТУ

Study of functional properties of pectin-containing koumiss

Show simple item record

dc.contributor.author Alibayeva, B.N.
dc.contributor.author Nukush, K.I.
dc.date.accessioned 2020-11-04T04:24:57Z
dc.date.available 2020-11-04T04:24:57Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.citation The Journal Almaty technological University ru_RU
dc.identifier.issn 2304-5681
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/2226
dc.description.abstract The article describes a method for obtaining traditional koumiss and provides a scheme for preparing pectin-containing koumiss. It was found that due to the addition of liquid Apple pectin in the studied form of koumiss, there is a significant excess of vitamin C and protein content in comparison with traditional koumiss. Preclinical experiments were conducted on laboratory white rats with cadmium intoxication in order to identify the detoxification properties and safety of the obtained pectin-containing koumiss. It is shown that pectin containing koumiss had a positive effect on blood parameters and contributed to improving the general condition of the studied animals, which allows using this type of koumiss as a functional therapeutic and prophylactic drug for poisoned with heavy metals living organisms. ru_RU
dc.description.abstract Мақалада дәстүрлі қымыз алу тәсілі сипатталған және құрамында пектин бар қымыз дайындау сұлбасы келтірілген. Зерттелетін қымыз түрінде сұйық алма пектинін қосу есебінен С витамині мен ақуыз құрамының дәстүрлі қымызмен салыстырғанда айтарлықтай артуы байқалады. Құрамында пектин бар қымыздың детоксикациялық қасиеттері мен қолдану қауіпсіздігін анықтау мақсатында кадмиймен уланған зертханалық ақ егеуқұйрықтарға клиникаға дейінгі эксперименттер жүргізілді. Құрамында пектин бар қымыздың қан көрсеткіштеріне оң әсерін тигізгенін және зерттелетін жануарлардың жалпы жағдайының жақсаруына ықпал ететінін, және де бұл қымыздың осы түрін ауыр металдармен тірі организмдердің уланған кезде функционалдық емдеу-профилактикалық препарат ретінде пайдалануға мүмкіндік беретіні көрсетілді.
dc.description.abstract В статье описан способ получения традиционного кумыса и приведена схема приготовления пектин содержащего кумыса. Установлено, что за счет добавления жидкого яблочного пектина в изучаемом виде кумыса отмечается значительное превышение витамина С и содержания белка по сравнению с традиционным кумысом. С целью выявления детоксикационных свойств и безопасности применения полученного пектин содержащего кумыса были проведены доклинические эксперименты на лабораторных белых крысах с кадмиевой интоксикацией. Показано, что пектинсодержащий кумыс оказывал положительный эффект на показатели крови и способствовал улучшению общего состояния исследуемых животных, что позволяет использовать этот вид кумыса как функциональный лечебнопрофилактический препарат при отравлении живых организмов тяжелыми металлами.
dc.publisher Almaty technological university ru_RU
dc.relation.ispartofseries 2020.-№2;p.38-43;
dc.subject Pectin ru_RU
dc.subject Traditional koumiss ru_RU
dc.subject Heavy metals ru_RU
dc.subject Пектин ru_RU
dc.subject Қымыз ru_RU
dc.subject Кумыс ru_RU
dc.title Study of functional properties of pectin-containing koumiss ru_RU
dc.title.alternative Құрамында пектин бар қымыздың функционалдық қасиеттерін зерттеу ru_RU
dc.title.alternative Изучение функциональных свойств пектинсодержащего кумыса ru_RU
dc.type Other ru_RU


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Browse

My Account