Репозиторий АТУ

Құс шаруашылығында пробиотикалық препараттарды қолданудың тиімділігі

Show simple item record

dc.contributor.author Бегділдаева, Н.Ж.
dc.contributor.author Ахметсадықова, Ш.Н.
dc.contributor.author Құдайбергенова, А.K.
dc.contributor.author Ахметсадықов, Н.Н.
dc.date.accessioned 2020-12-15T17:12:56Z
dc.date.available 2020-12-15T17:12:56Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.issn 2304-5683
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/2251
dc.description.abstract Қазақстанда сапалы құс еті мен жұмыртқаға сұраныстың өсуіне байланысты экологиялық таза өндіріске көшу өзекті болып табылады. Құс фабрикаларында пробиотиктерді қолдану өнімнің қауіпсіздігі мен экономикалық тиімділікті қамтамасыз етуге мүмкіндік береді. Бұл мақалада әлемде және отандық құс шаруашылығында пайдаланылатын пробиотикалық препараттарды қолданудың тиімділігі туралы деректер келтірілген. Пробиотиктерді енгізу арқылы ет, жұмыртқа және құс қаңқасының сапасы жақсаратыны, антибиотиктерге төзімділік концентрациясы 1,5-2%-ға және иммунитеті жоғарылайтыны, азықтың конверсиясы 5-7%-ға жақсаратыны, бақылау топтарымен салыстырғанда тауықтардың дене салмағы 1,1%-дан 3,9%-ға дейін артатыны дәлелденді. Зерттеу жұмысының тәжірибелік маңызы қазақстандық құс фабрикаларында қолданылатын шетелдік пробиотиктер нарығын және олардың тиімділігін зерттеу болып табылады. ru_RU
dc.description.abstract В связи с растущим спросом на качественное мясо птицы и яйца в Казахстане переход на экологически чистое производство является как никогда актуальным. Применение пробиотиков на птицефабриках может обеспечить безопасность продукции и экономическую эффективность. В данной статье представлены данные об эффективности применения пробиотических препаратов, используемых в мире и в отечественном птицеводстве. Доказано, что за счет внедрения пробиотиков улучшается качество мяса, яиц, и каркаса птиц, повышается иммунитет и устойчивость к антибиотикам 1,5-2%-ной концентрации, улучшается конверсии корма на 5-7%, увеличивается вес живой массы тела от 1,1% до 3,9% по сравнению с контрольными группами. Практическая ценность данного исследования заключается в изучении рынка зарубежных пробиотиков, используемых на казахстанских птицефабриках и изучении их эффективности.
dc.description.abstract Due to the growing demand for high-quality poultry and eggs in Kazakhstan, the transition to eco-friendly production is more urgent than ever. The use of probiotics in poultry farms can ensure product safety and economic efficiency. This article presents data on the effectiveness of probiotic drugs used in the world and in domestic poultry farming. It is proved that the introduction of probiotics improves the quality of meat, eggs, and poultry carcass, increases immunity and resistance to antibiotics of 1.5-2% concentration, improves feed conversion by 5-7%, and increases the total body weight from 1.1% to 3.9% compared to control groups. The practical value of this research is to study the market of foreign probiotics used in Kazakhstan poultry farms and study their effectiveness.
dc.publisher Алматы технологиялық университетінің хабаршысы ru_RU
dc.relation.ispartofseries 2020. №3;73-78.
dc.subject пробиотикалық препараттар, құс шаруашылығы, құс өнімділігі, азықтық қоспалар, құс еті. ru_RU
dc.title Құс шаруашылығында пробиотикалық препараттарды қолданудың тиімділігі ru_RU
dc.title.alternative Эффективность применения пробиотических препаратов в птицеводстве ru_RU
dc.title.alternative Application efficiency of probiotics in poultry ru_RU
dc.type Other ru_RU


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Browse

My Account