Репозиторий АТУ

Сәбіз ұнын қосу арқылы балаларға арналған бауырсақ дайындау технологиясын жетілдіру

Show simple item record

dc.contributor.author Школ, Х.Ш.
dc.contributor.author Тулеген, А.А.
dc.date.accessioned 2021-12-13T08:54:22Z
dc.date.available 2021-12-13T08:54:22Z
dc.date.issued 2021-02
dc.identifier.citation Алматы технологиялық университетінің хабаршысы ru_RU
dc.identifier.issn 2304-5683
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/2297
dc.description.abstract Бұл мақалада сәбіз ұнын қосу арқылы, балаларға арналған бауырсақ қамырын дайындау технологиясын жетілдіру ұсынылған. Сәбіз ұнының артықшылықтары мен ерекшеліктеріне ескеріліп, бауырсақ қамырына қоспа ретінде таңдалып алынды, химиялық құрамына талдау жасалынды. Зерттеу барысында , бидай ұнына 5%, 10%, 15%, 20%, 25% мөлшерінде сәбіз ұнын қосып, бауырсақ пісірілді. Қамыр кілегейлі консистенциялы болғандықтан, миксердің көмегімен иленді. Сәбіз ұны қосылып пісірілген бауырсақ жақсы органолептикалық сапа көрсеткіштеріне ие болды. Бидай ұнына сәбіз ұнын қосып дайындалған оңтайлы рецептураны қолдана отырып, ұлттық бауырсақ өнімдерін өндіру тиімді екенін көрсетеді және дайын өнімдердің сапасын жақсартуға ғана емес, сонымен бірге балаларға арналған азық-түлік өнімдерінің спектрін кеңейтуге мүмкіндік береді. 15% сәбіз ұны қосылған қоспадан дайындалған бауырсақ, органолептикалық және физико-химиялық параметрлері бойынша ең қолайлы деп танылды. ru_RU
dc.description.abstract В данной статье предлагается усовершенствовать технологию приготовления теста баурсаков для детей с добавлением морковной муки. Морковная мука, была выбрана в качестве добавки к тесту баурсаков, проведен анализ химического состава. В ходе исследования, варят баурсаки с добавлением 5%, 10%, 15%, 20%, 25% морковной муки. Тесто замешивали с помощью миксера, так как оно имело кремовую консистенцию. Печеные баурсаки с добавлением морковной муки имели хорошие органолептические показатели качества. Использование оптимальной рецептуры, приготовленной с добавлением морковной муки в пшеничную, показывает эффективность производства национальных баурсаков и позволяет не только улучшить качество готовых продуктов, но и расширить ассортимент продуктов питания для детей. Баурсаки, приготовленные из смеси с 15% морковной мукой, признаны наиболее подходящими по органолептическим и физико-химическим параметрам.
dc.description.abstract In this article, it is proposed to improve the technology of preparing baursaki dough for children with the addition of carrot flour. I focused on the advantages and features of carrot flour, was selected as an additive to the test for baursaks, and analyzed the chemical composition. In the course of the study, for wheat flour 5%, 10%, 15%, 20%, 25% cook baursaks with the addition of carrot flour. The dough was kneaded with a mixer, as it had a creamy consistency. Baked baursaks with the addition of carrot flour had good organoleptic quality indicators. The use of an optimal recipe prepared with the addition of carrot flour to wheat flour shows the effectiveness of the production of national baursaks and allows not only to improve the quality of finished products, but also to expand the range of food for children. Baursaks prepared from a mixture with 15% carrot flour are recognized as the most suitable for organoleptic and physico-chemical parameters.
dc.publisher Алматы технологиялық университеті ru_RU
dc.relation.ispartofseries 2021-№2;б.37-43;;
dc.subject Нан-тоқаш ru_RU
dc.subject Бауырсақ ru_RU
dc.subject Сәбіз ұны ru_RU
dc.subject Қамыр ru_RU
dc.subject Каротин ru_RU
dc.subject Хлебобулочные изделия ru_RU
dc.subject Детское питание ru_RU
dc.subject Тесто ru_RU
dc.subject Bakery products ru_RU
dc.subject Baursaks ru_RU
dc.subject Baby food ru_RU
dc.subject Carrot flour ru_RU
dc.subject Dough ru_RU
dc.title Сәбіз ұнын қосу арқылы балаларға арналған бауырсақ дайындау технологиясын жетілдіру ru_RU
dc.title.alternative Совершенствование технологии приготовления баурсаков для детей с добавлением морковной муки ru_RU
dc.title.alternative Improving the technology of cooking baursaks for children with the addition of carrot flour ru_RU
dc.type Other ru_RU


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Browse

My Account