dc.contributor.author |
Kozhabekova, G.А. |
|
dc.contributor.author |
Mukhtarkhanova, R.B. |
|
dc.contributor.author |
Shingisov, A.U. |
|
dc.date.accessioned |
2022-05-03T09:08:07Z |
|
dc.date.available |
2022-05-03T09:08:07Z |
|
dc.date.issued |
2022-1 |
|
dc.identifier.citation |
The Journal Almaty technological University |
ru_RU |
dc.identifier.issn |
2304-5681 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/123456789/2327 |
|
dc.description.abstract |
The article presents the results of a study of combined milk. According to the organoleptic evaluation, combinations of cow's and mare's milk were selected in the ratio of 50:50 and 80:20, according to the revealed physico-chemical indicator, a positive evaluation of the combination of 80:20 was given. When determining the combined milk in a scanning electron microscope, an improvement in the mineral composition was observed. It was found that in the composition of combined milk, the sodium content increased by 7.38%; potassium 3.41%; chlorine 15.12% compared to natural milk. |
ru_RU |
dc.description.abstract |
Мақалада құрамдас сүтті зерттеу нәтижелері келтірілген. Органолептикалық бағалау бойынша сиыр мен бие сүтінен 50:50 және 80:20 қатынасында комбинациялар таңдалды, анықталған физикалық-химиялық көрсеткіш бойынша 80:20 комбинациясына оң баға берілді. Аралас сүтті растрлық электронды микроскопта анықтау кезінде минералды құрамның жақсаруы байқалды. Аралас сүттің құрамында натрий мөлшері табиғи сүтпен салыстырғанда 7,38% - ға; калий 3,41% - ға; хлор 15,12% - ға артқаны анықталды. |
|
dc.description.abstract |
В статье приведены результаты исследования комбинированного молока. По органолептической оценке выбраны комбинации из коровьего и кобыльего молока в соотношении 50:50 и 80:20, по выявленным физико-химическим свойствам дана положительная оценка комбинации 80:20. При определении комбинированного молока в растровом электронном микроскопе наблюдалось улучшение минерального состава. Установлено, что в составе комбинированного молока содержание натрия повысилось на 7,38%; калия 3,41 %; хлора 15,12% по сравнению с натуральным молоком. |
|
dc.publisher |
Almaty technological university |
ru_RU |
dc.relation.ispartofseries |
2022-№1;p.49-53;; |
|
dc.subject |
Cow's milk |
ru_RU |
dc.subject |
Mare's milk |
ru_RU |
dc.subject |
Combined milk |
ru_RU |
dc.subject |
Organoleptic assessment |
ru_RU |
dc.subject |
Physicochemical properties |
ru_RU |
dc.subject |
Milk |
ru_RU |
dc.subject |
Сүт |
ru_RU |
dc.subject |
Сиыр сүті |
ru_RU |
dc.subject |
Бие сүті |
ru_RU |
dc.subject |
Коровье молоко |
ru_RU |
dc.subject |
Кобылье молоко |
ru_RU |
dc.title |
Study of the qualitative composition of combined milk |
ru_RU |
dc.title.alternative |
Аралас сүттің сапалық құрамын зерттеу |
ru_RU |
dc.title.alternative |
Исследование качественного состава комбинированного молока |
ru_RU |
dc.type |
Other |
ru_RU |