Репозиторий АТУ

Ұнды кондитер өндірісінде композиттік қоспаны қолдану

Show simple item record

dc.contributor.author Якияева, М.А.
dc.contributor.author Мулдабекова, Б.Ж.
dc.contributor.author Тоқтарова, А.М.
dc.contributor.author Хасенова, А.Қ.
dc.contributor.author Сейдімханова, А.А
dc.date.accessioned 2022-11-14T06:28:34Z
dc.date.available 2022-11-14T06:28:34Z
dc.date.issued 2022-2
dc.identifier.citation Алматы технологиялық университетінің хабаршысы ru_RU
dc.identifier.issn 2304-5682
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/2349
dc.description.abstract Қазіргі уақытта азық-түліктің биологиялық құндылығын арттыру тенденцияларының үйлесімі өндірушілерді кондитер өндірісі үшін өсімдік шикізатының жаңа дәстүрлі емес көздерін іздеуге мәжбүр етеді. Кондитерлік өнімдерді өндірудің тиімді бағыттарының бірі – печенье өндірісінде композиттік қоспаларды қолдану болып табылады. Мақалада композиттік қоспаның дайын өнімнің органолептикалық және физика-химиялық көрсеткіштеріне тигізетін әсері, алынған созылмалы печеньенің тағамдық құндылығы зерттелген. Зерттеу нәтижелері бойынша композиттік қоспамен жасалған қосылған созылмалы печеньеде бақылау өнімімен салыстырғанда майдың мөлшері – 1,11 есеге, ақуыз – 1,31 есеге, кальций – 1,29 есеге, калий – 1,21 есеге, темір – 1,84 есеге, фосфор – 1,42 есеге дейін өсетіндігі анықталды. Нәтижесінде композитті ұнды қосу арқылы дайындалған созылмалы печеньенің тағамдық құндылығы және құрамында адам ағзасында маңызды рөл атқаратын микро- және макроэлементтердің мөлшері жоғары болатындығы дәлелденді. ru_RU
dc.description.abstract В настоящее время сочетание тенденций повышения биологической ценности пищевых продуктов заставляет производителей искать новые нетрадиционные источники растительного сырья для производства кондитерских изделий. Одним из наиболее эффективных направлений кондитерского производства является использование композитных смесей при производстве печенья. В статье исследовано влияние композитной смеси на органолептические и физико-химические свойства готового продукта, пищевая ценность полученного затяжного печенья. Результаты исследования показали, что в затяжном печенье из композитной смеси по сравнению с контрольным образом содержание жира увеличилось в 1,11 раза, белка - 1,31 раза, кальция - 1,29 раза, калия - 1,21 раза, железа - 1,84 раза, фосфора - 1,42 раза. В результате было доказано, что затяжное печенье, приготовленное с добавлением композитной муки, имеет высокую пищевую ценность и высокое содержание микро- и макроэлементов, которые играют важную роль в организме человека.
dc.description.abstract Currently, the combination of trends in the increase in the biological value of food products forces manufacturers to seek new non-traditional sources of plant raw materials for the production of confectionery products. One of the most effective areas of confectionery production is the use of composite mixtures in the production of cookies. The article investigates the effect of the composite mixture on the organoleptic and physicochemical properties of the finished product, the nutritional value of the obtained lingering biscuits. The results of the study showed that in the lingering biscuits made from the composite mixture, in comparison with the control image, the fat content increased by 1.11 times, protein - 1.31 times, calcium - 1.29 times, potassium - 1.21 times, iron - 1. 84 times, phosphorus - 1.42 times. As a result, it was proved that hard biscuits made with the addition of composite flour have a high nutritional value and a high content of micro- and macroelements that play an important role in the human body.
dc.publisher Алматы технологиялық университеті ru_RU
dc.relation.ispartofseries 2022-№2;б.61-66;;
dc.subject бидай ұны ru_RU
dc.subject ноқат ru_RU
dc.subject Жасымық ru_RU
dc.subject Қант ru_RU
dc.subject Ұн қоспасы ru_RU
dc.subject Ұн ru_RU
dc.subject нут ru_RU
dc.subject Чечевица ru_RU
dc.subject lentils ru_RU
dc.subject sugar beet powder ru_RU
dc.subject composite mixtures ru_RU
dc.title Ұнды кондитер өндірісінде композиттік қоспаны қолдану ru_RU
dc.title.alternative Применение композитной смеси в производстве мучных кондитерских изделий ru_RU
dc.title.alternative Application of the composite mixture in the production of flour confectionery products ru_RU
dc.type Other ru_RU


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Browse

My Account