Репозиторий АТУ

Омарта шаруашылығы өнімдері негізінде фитосусындар сұрыптамасын кеңейтудің өзектілігі

Show simple item record

dc.contributor.author Велямов, Ш.М.
dc.contributor.author Велямов, М.Т.
dc.contributor.author Курасова, Л.А.
dc.contributor.author Берік, А
dc.date.accessioned 2022-11-14T10:55:34Z
dc.date.available 2022-11-14T10:55:34Z
dc.date.issued 2022-3
dc.identifier.citation Алматы технологиялық университетінің хабаршысы ru_RU
dc.identifier.issn 2304-5683
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/2362
dc.description.abstract Қазақстан Республикасы жоғары функционалдық қасиеттері бар омарта шаруашылығы өнімдерін өндіру үшін бірегей табиғи-климаттық әлеуетке ие. Бүгінгі таңда Қазақстанда жылына шамамен 12 мың тонна бал өндіріледі, бірақ функционалдық алкогольсіз және алкогольді сусындарды өндіруде қолданылатын балдың үлесі 1 пайыздан аспайды. Көбінесе мұндай өнімдер үйде жасалады немесе импортталады. Жоғарыда айтылғандарды негізге ала отырып, жоғары функционалдық қасиеттері мен биологиялық белсенді заттардың құрамы бар ара шаруашылығы өнімдері негізіндегі табиғи отандық алкогольсіз сусындардың ассортиментін кеңейту міндеті өзекті болып табылады. Бұл мақалада ара шаруашылығы өнімдері (бал) және имбирь негізіндегі шөп сусындарының жаңа тұжырымдарын әзірлеу нәтижелері берілген. Ұсынылған өнімдер функционалдық қасиеттері жоғары шикізатты қолдану есебінен емдік әсерге ие болады. Жұмыс барысында шикізаттың әр түрлі мазмұнымен 40 рецепт құрастырылды, 40 нұсқаның ішінен дәмі мен сапалық сипаттамалары бойынша ең тартымды 5 рецепт таңдалды, оның 4-уі араластыру және ашу арқылы дайындалды, ал 1 рецепт тек араластыру арқылы жасалынды. Таңдалған рецепттердің физика-химиялық сипаттамаларының нәтижелері келтірілген, сусындар алкогольсіз және әлсіз алкогольді сусындардың стандартты көрсеткіштеріне сәйкес келеді. ru_RU
dc.description.abstract Республика Казахстан обладает уникальным природно-климатическим потенциалом для производства продукции пчеловодства с высокими функциональными свойствами. На сегодняшний день в Казахстане производят около 12 тысяч тонн меда в год, однако доля использования меда в производстве функциональных безалкогольных и алкогольных напитков не превышает и 1 %. Зачастую подобную продукцию делают в домашних условиях или приобретают импортную. Исходя из вышеизложенного, актуальным является задача расширения ассортимента натуральных отечественных безалкогольных напитков на основе продукции пчеловодства обладающих высокими функциональными свойствами и содержанием биологически активных веществ. В данной статье представлены результаты разработки новых рецептур фитонапитков на основе продукции пчеловодства (меда) и имбиря. Предлагаемая продукция будет обладать оздоровительным эффектом за счет использования сырья с высокими функциональными свойствами. Всего в ходе работы были составлены 40 рецептур с различным содержанием исходного сырья, из 40 вариантов, выбраны 5 рецептур которые наиболее привлекательны по вкусовым и качественных характеристикам, 4 из которых приготовлены способом купажирования и брожения, а 1 рецептура только способом купажирования. Приведены результаты физико-химических характеристик выбранных рецептур, напитки соответствуют стандартным показателям безалкогольных и слабоалкогольных напитков.
dc.description.abstract The Republic of Kazakhstan has a unique natural and climatic potential for the production of beekeeping products with high functional properties. Today, Kazakhstan produces about 12 thousand tons of honey per year, but the share of honey used in the production of functional non-alcoholic and alcoholic drinks does not exceed 1%. Often, such products are made at home or purchased imported. Based on the foregoing, the task of expanding the range of natural domestic soft drinks based on beekeeping products with high functional properties and the content of biologically active substances is relevant. This article presents the results of the development of new formulations of herbal drinks based on beekeeping products (honey) and ginger. The proposed products will have a healing effect due to the use of raw materials with high functional properties. In total, in the course of the work, 40 recipes were compiled with different contents of the feedstock, out of 40 options, 5 recipes were selected that are most attractive in terms of taste and quality characteristics, 4 of which were prepared by blending and fermentation, and 1 recipe only by blending. The results of the physicochemical characteristics of the selected recipes are given, the drinks correspond to the standard indicators of nonalcoholic and low-alcohol drinks.
dc.publisher Алматы технологиялық университеті ru_RU
dc.relation.ispartofseries 2022-№3;б.25-33;;
dc.subject Бал ru_RU
dc.subject Зімбір ru_RU
dc.subject Алкогольсіз сусындар ru_RU
dc.subject Квас ru_RU
dc.subject Фитосусындар ru_RU
dc.subject Функционалды тағам ru_RU
dc.subject Мед ru_RU
dc.subject Имбирь ru_RU
dc.subject Фитонапитки ru_RU
dc.subject honey ru_RU
dc.subject Ginger ru_RU
dc.subject Soft drinks ru_RU
dc.subject Kvass ru_RU
dc.subject Herbal drinks ru_RU
dc.subject Functional food ru_RU
dc.title Омарта шаруашылығы өнімдері негізінде фитосусындар сұрыптамасын кеңейтудің өзектілігі ru_RU
dc.title.alternative Актуальность расширения ассортимента фитонапитков на основе продукции пчеловодства ru_RU
dc.title.alternative Relevance of expanding the range of phytodrinks based on honey and ginger ru_RU
dc.type Other ru_RU


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Browse

My Account