Репозиторий АТУ

Функционалды тамақтану үшін балық котлеттері технологиясында дәстүрлі емес өсімдік шикізатын қолдану

Показать сокращенную информацию

dc.contributor.author Абжанова, Ш.А.
dc.contributor.author Байболова, Л.К.
dc.contributor.author Ахметова, Н.К.
dc.contributor.author Джетписбаева, Б.Ш.
dc.contributor.author Төребаева, Ә.М.
dc.date.accessioned 2022-11-15T04:00:36Z
dc.date.available 2022-11-15T04:00:36Z
dc.date.issued 2022-3
dc.identifier.citation Алматы технологиялық университетінің хабаршысы ru_RU
dc.identifier.issn 2304-5683
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/2372
dc.description.abstract Мақалада балыққа жоғары сапалы ақуыздар ғана емес, сонымен қатар микроэлементтер мен ұзын тізбекті омега-3 май қышқылдарының ерекше көзі ретінде маңызды қоректік заттардың көзі ретінде көп көңіл бөлінеді. Амарант дәндерінен жасалған ұн және жержаңғақ протеині дәстүрлі емес өсімдік шикізаты ретінде қолданылды. Зерттеу нәтижесінде майдың массалық үлесі көксерке котлеттерінде, ақсерке котлеттеріне қарағанда 15%-ға жоғары болды. Алынған мәліметтер өсімдік шикізатты қоспалары амаранты ұны және жержаңғақ протеинің қолданудың орындылығын көрсетеді. Сонымен қатар, дайын өнімнің ақуыз құрамы мен органолептикалық көрсеткіштері, функционалды қасиеттері жақсарады. ru_RU
dc.description.abstract В статье большое внимание уделяется рыбе как источнику важных питательных веществ, как уникальному источнику не только высококачественных белков, но и микроэлементов и жирных кислот омега-3 с длинной цепью. В качестве нетрадиционного растительного сырья используют муку из семян амаранта и белок арахиса. В результате исследования массовая доля жира была на 15% выше, чем в котлетах из судака, в котлетах из лосося. Полученные данные показывают целесообразность использования амарантовой муки и белка арахиса в составе растительного сырья. Кроме того, улучшается белковый состав и органолептические показатели, функциональные свойства готового продукта.
dc.description.abstract The article pays great attention to fish as a source of important nutrients, as a unique source of not only high-quality proteins, but also trace elements and omega-3 fatty acids with a long chain. The obtained data show the expediency of using amaranth flour and peanut protein in the composition of vegetable raw materials. As a result of the study, the mass fraction of fat was 15% higher than in pike perch cutlets, in salmon cutlets. Amaranth seed flour and peanut protein are used as non-traditional vegetable raw materials. In addition, the protein composition and organoleptic parameters, functional properties of the finished product are improved.
dc.publisher Алматы технологиялық университеті ru_RU
dc.relation.ispartofseries 2022-№3;б.95-102;;
dc.subject Балық ru_RU
dc.subject Балық котлеті ru_RU
dc.subject Амарант ұны ru_RU
dc.subject Жержаңғақ ақуызы ru_RU
dc.subject Көксерке балығы ru_RU
dc.subject Ақсерке балығы ru_RU
dc.subject Нетрадиционное растительное сырье ru_RU
dc.subject Котлеты ru_RU
dc.subject Мука из амаранта ru_RU
dc.subject Арахисовый белок ru_RU
dc.subject Судак ru_RU
dc.subject Лосось ru_RU
dc.subject multifunctional protein mixture ru_RU
dc.subject cutlets ru_RU
dc.subject amaranth flour ru_RU
dc.subject peanut protein ru_RU
dc.subject pike perch ru_RU
dc.subject salmon ru_RU
dc.title Функционалды тамақтану үшін балық котлеттері технологиясында дәстүрлі емес өсімдік шикізатын қолдану ru_RU
dc.title.alternative Использование нетрадиционного растительного сырья в технологии рыбных котлет для функционального питания ru_RU
dc.title.alternative The use of non-traditional vegetable raw materials in the technology of fish cutlets for functional nutrition ru_RU
dc.type Other ru_RU


Файлы в этом документе

Данный элемент включен в следующие коллекции

Показать сокращенную информацию

Поиск в системе


Просмотр

Моя учетная запись