Репозиторий АТУ

Шығыс қазақстан облысының кәсіпорындарында өндірілетін «құрт» ұлттық өнімінің тағамдық қауіпсіздігін зерттеу

Show simple item record

dc.contributor.author Жакупбекова, Ш.К.
dc.contributor.author Қалибекқызы, Ж.
dc.contributor.author Майжанова, А.О.
dc.contributor.author Кырыкбаева, Ш.Т.
dc.contributor.author Бейсембаева, А.Х.
dc.date.accessioned 2023-01-17T07:42:46Z
dc.date.available 2023-01-17T07:42:46Z
dc.date.issued 2022-4
dc.identifier.citation Алматы технологиялық университетінің хабаршысы ru_RU
dc.identifier.issn 2304-5684
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/2409
dc.description.abstract Мақалада Шығыс Қазақстан облысының кәсіпорындарында өндірілетін «Құрт» ұлттық өнімін зерттеу нәтижелері келтірілген. Ксенобиотиктердің өсімдіктермен, жануарлармен, тамақ өнімдерімен және сумен бірге ағзаға түсуі, биотрансформация нәтижесінде улы метаболиттер түзуі адамдар үшін үлкен қауіп болып табылады. Зиянды заттардың шамамен 10-30% - ы денеге су мен ауамен, ал 70-90% - ы тамақ өнімдерімен енеді. Қауіптілік коэффициентінің шамасы бойынша халық тұтынатын тамақ өнімдерінің ең басым ластаушысы нитраттар, мышьяк, қорғасын, афлотоксин болып табылады. Сондықтан, тамақ өнімдерінің сапасын бақылау бүгінгі таңда маңызды мәселелердің бірі. Зерттеудің мақсаты - Шығыс Қазақстан облысының кәсіпорындарында өндірілетін «Құрт» ұлттық өнімінің тағамдық қауіпсіздігін зерттеу. Қазақстан нарығында бүгінде ұлттық қышқыл сүт өнімдерін өндіру технологиясы өзекті болып отыр. «Құрт» ұлттық өнімінің тағамдық қауіпсіздігіне зерттеулер жүргізу үшін Қазақстанның, оның ішінде Шығыс Қазақстан облысының мынадай жетекші сүт кәсіпорындары таңдалды: «Шығыс-Сүт» корпорациясы» ЖШС, «Багратион» ЖШС, Петросян ЖК. «Құрт» ұлттық өнімінің тағамдық қауіпсіздігін анықтау кезінде улы элементтердің, микотоксиндердің, антибиотиктердің, пестицидтердің және радионуклидтердің көрсеткіштері анықталды. «Ұлттық сараптама және сертификаттау орталығы» АҚ «Семей» филиалының өнімді сынау жөніндегі сынақ зертханасында зерттеулер жүргізілді. Зертхананың мәліметтері бойынша улы элементтер, микотоксиндер, антибиотиктер, пестицидтер және радионуклидтер нормаға сәйкес келді. ru_RU
dc.description.abstract В статье представлены результаты исследования национального продукта «Курт», вырабатываемого на предприятиях Восточно-Казахстанской области. Огромной опасностью для человека является поступление ксенобиотиков в организм вместе с растительными, животными продуктами питания и водой, образующие вследствие биотрансформации токсичные метаболиты. В организм с водой и воздухом попадает около 10-30% вредных веществ, а с продуктами питания - 70-90%. По величине коэффициента опасности наиболее приоритетными загрязнителями продуктов питания, потребляемых населением, являются нитраты, мышьяк, свинец, афлотоксин. Поэтому остро стоят проблемы контроля качества пищевых продуктов, гарантирующих их безопасность. Целью исследования является- исследование пищевой безопасности национального продукта «Курт», вырабатываемого на предприятиях Восточно-Казахстанской области. На рынке Казахстана сегодня актуальна технология производства национальных кисломолочных продуктов. Для проведения исследований пищевой безопасности национального продукта «Курт» были выбраны следующие лидирующие молочные предприятия Казахстана, в том числе Восточно-Казахстанской области: ТОО «Корпорация «Восток-Молоко», ТОО «Багратион», ИП Петросян. При определении пищевой безопасности национального продукта «Курт» были определены показатели токсичных элементов, микотоксинов, антибиотиков, пестицидов и радионуклидов. Были проведены исследования в испытательной лаборатории по испытаниям продукции филиал «Семей» АО «Национальный центр экспертизы и сертификации». По данным лаборатории, токсичные элементы, микотоксины, антибиотики, пестициды и радионуклиды соответствовали норме.
dc.description.abstract The article presents the results of a study of the national product "Kurt" produced at the enterprises of the East Kazakhstan region. A huge danger for humans is the entry of xenobiotics into the body together with plant, animal food and water, which form toxic metabolites due to biotransformation. About 10-30% of harmful substances enter the body with water and air, and 70-90% with food. According to the magnitude of the hazard coefficient, the most priority pollutant of food consumed by the population is nitrates, arsenic, lead, aflotoxin. Therefore, there are acute problems of quality control of food products that guarantee their safety. The purpose of the study is to study the food safety of the national product "Kurt", produced at the enterprises of the East Kazakhstan region. The technology of production of national fermented milk products is relevant in the market of Kazakhstan today. The following leading dairy enterprises of Kazakhstan, including the East Kazakhstan region, were selected to conduct food safety studies of the national product "Kurt": Vostok-Milk Corporation LLP, Bagration LLP, Petrosyan IP. When determining the food safety of the national product "Kurt", indicators of toxic elements, mycotoxins, antibiotics, pesticides and radionuclides were determined. Research was carried out in the testing laboratory for testing products of the Semey branch of the National Center for Expertise and Certification JSC. According to the laboratory, toxic elements, mycotoxins, antibiotics, pesticides and radionuclides corresponded to the norm.
dc.publisher Алматы технологиялық университеті ru_RU
dc.relation.ispartofseries 2022-№4;б.146-152;;
dc.subject сүт өнімдері ru_RU
dc.subject құрт ru_RU
dc.subject улы элементтер ru_RU
dc.subject микотоксиндер ru_RU
dc.subject антибиотиктер ru_RU
dc.subject пестицидтер ru_RU
dc.subject Радионуклиды ru_RU
dc.subject кисломолочный продукт ru_RU
dc.subject курт ru_RU
dc.subject токсичные элементы ru_RU
dc.subject микотоксины ru_RU
dc.subject антибиотики ru_RU
dc.subject пестициды ru_RU
dc.subject fermented milk product ru_RU
dc.subject kurt ru_RU
dc.subject toxic elements ru_RU
dc.title Шығыс қазақстан облысының кәсіпорындарында өндірілетін «құрт» ұлттық өнімінің тағамдық қауіпсіздігін зерттеу ru_RU
dc.title.alternative Исследование пищевой безопасности национального продукта «курт», вырабатываемого на предприятиях восточно-казахстанской области ru_RU
dc.title.alternative The study of food safety of the national product «kurt», produced at the enterprises of the east kazakhstan region ru_RU
dc.type Other ru_RU


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Browse

My Account