Репозиторий АТУ

Органикалық қоспалар мен биологиялық белсенді заттарды қолдана отырып, шампиньон саңырауқұлақтарының сапасын қалыптастыру

Показать сокращенную информацию

dc.contributor.author Каташева, А.Ч.
dc.contributor.author Кулаипбекова, А.А.
dc.contributor.author Жеңісова, А.Ж.
dc.contributor.author Бугубаева, Г.О
dc.date.accessioned 2024-10-29T05:41:05Z
dc.date.available 2024-10-29T05:41:05Z
dc.date.issued 2024-3
dc.identifier.citation Алматы технологиялық университетінің хабаршысы ru_RU
dc.identifier.issn 2304-5683
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/2571
dc.description.abstract Бұл мақалада саңырауқұлақтың өнімділігін арттыру мақсатында түрлі қоспаларды пайдаланып, сапасын тексеріп, зерттеу нәтижесін қорытыдылау көзделген. Шампиньон саңырауқұлақтарының сапасын жақсарту үшін органикалық қоспалар мен биологиялық белсенді заттарды қолдана отырып, соя тұқымы, ет және сүйек ұны, қарақұмық дәні, тары дәнінен жасалған ұнтағының субстраттарында өсіріп, саңырауқұлақтың өнімділігін арттыру мақсатында зерттеу жұмыстары жүргізілді. Шампиньон саңырауқұлақтарының сапалық көрсеткішіне әсерінің салыстырмалы сипаттамасы жүргізілді. Зерттеу жүргізу барысында ауыл шаруашылық өнімдердің құрамын, сапасын арттыру мәселесіменмен қатар, өнімдердің көлемін, өсу процессіне әсерін тигізуге түрлі мақсаттар көзделген. Мақалада саңырауқұлақтарды өсіру технологиясының өзекті әдістемелік және агротехникалық мәселелері келтірілген. Алайда, олар жеткіліксіз, біздің ойымызша, органикалық қоспалар мен биологиялық белсенді өнімдердің өнімділікті ғана емес, сонымен қатар саңырауқұлақтардың сапасын қалыптастыруға әсері зерттелген. Шампиньон саңырауқұлақтарының дәрумендері, макро - және микроэлементтері және энергетикалық құндылықтары зерттеу нәтижелері көрсетілген. Саңырауқұлақтарды өсіру биологиялық құндылықтарын арттыру негізінде адам және қоршаған ортаға қажеттіліктерді қамтамасыз етіп, түрлі онкологиялық ауруларға терапиялық ем мен тағамдық, пестицидтік өнім ретінде пайдалану үшін, күнделікті өмірде адам ағзасына, денсаулығына, қалыпты күнделікті тамақтануға жоғары сапалы және қарапайым саңырауқұлақтардан артықшылықтары көп өнім ретінде қолдану көзделген. Зерттеу барысында С,РР дәрумендері басқа дәрумендерге қарағанда жоғары көрсеткішті көрсетті, ал макро - және микроэлементтерінің 100 г мөлшерінде калий мен фосфордың жоғары екенін байқауға болады. Саңырауқұлақтардың калория мөлшері өнімнің жүз граммына 27 килокалорияны құрайтындығын атап өткен жөн. Саңырауқұлақтардың тағамдық құндылығы олардың танымал болуына әсер ететін факторлардың бірі болып табылады. ru_RU
dc.description.abstract В данной статье предусмотрено обобщение результатов исследований с использованием различных добавок с целью повышения урожайности грибов. Для улучшения качества грибов шампиньонов были проведены исследования с целью повышения урожайности грибов с использованием органических добавок и биологически активных веществ, выращенных на субстратах из семян сои, мясной и костной муки, порошка из семян гречихи и проса. Проведена сравнительная характеристика влияния грибов шампиньонов на качественные показатели. При проведении исследования предусмотрены различные цели, такие как повышение состава, качества сельхозпродукции, а также объем продукции, влияние на процесс роста. В статье представлены актуальные методические и агротехнические проблемы технологии выращивания грибов. Однако недостаточно, на наш взгляд, изучено влияние органических добавок и биологически активных продуктов на формирование не только урожайности, но и качества грибов. Витамины, макро- и микроэлементы и энергетическая ценность грибов шампиньонов представлены в результатах исследования. Выращивание грибов предусмотрено для обеспечения потребностей человека и окружающей среды на основе повышения их биологической ценности, для терапевтического лечения различных онкологических заболеваний и использования в качестве пищевого, пестицидного продукта, в повседневной жизни для организма человека, здоровья, нормального ежедневного питания в качестве продукта с большим количеством преимуществ от высококачественных и простых грибов. В исследовании витамины С, РР показали более высокие показатели, чем другие витамины, а в количестве 100 г макро- и микроэлементов можно заметить высокое содержание калия и фосфора. Стоит отметить, что калорийность грибов составляет всего 27 килокалорий на 100 грамм продукта. Пищевая ценность грибов является одним из факторов, влияющих на их популярность.
dc.description.abstract This article provides a summary of the results of research using various additives to improve the yield of mushrooms. To improve the quality of mushrooms mushrooms studies were carried out to increase the yield of mushrooms using organic additives and biologically active substances grown on substrates of soybean seeds, meat and bone meal, powder from buckwheat seeds and millet. Conducted a comparative characterization of the impact of mushrooms mushrooms on quality indicators. In carrying out the study different objectives, such as increasing the composition, the quality of agricultural products, as well as the volume of production, the impact on growth. The article presents current methodological and agro-technical problems of mushroom growing technology. However, they are not enough, in our opinion, studied the effect of organic additives and biologically active products on the formation of not only the yield but also the quality of mushrooms. Vitamins, macro - and microelements and energy value of mushrooms champignons presented in the results of the study. Cultivation of mushrooms is provided to meet the needs of humans and the environment on the basis of increasing their biological value, for therapeutic treatment of various cancers and use as a food, pesticide product, in everyday life for the human body, health, normal daily diet as a product with many benefits from high quality and simple mushrooms. In the study, vitamins C,PP showed higher values than other vitamins, And in the amount of 100 g of macro and trace elements can be noticed high content of potassium and phosphorus. It is worth noting that the calorie content of mushrooms is only 27 kilocalories per one hundred grams of product. The nutritional value of mushrooms is one of the factors affecting their population.
dc.publisher Алматы технологиялық университеті ru_RU
dc.relation.ispartofseries 2024-№3;б.105-112;;
dc.subject шампиньон ru_RU
dc.subject ет ұны ru_RU
dc.subject сүйек ұны ru_RU
dc.subject қарақұмық дәні ru_RU
dc.subject тары дәндерінен жасалған субстраттар ru_RU
dc.subject саңырауқұлақ ru_RU
dc.subject органикалық қоспа ru_RU
dc.subject биологиялық белсенді заттар ru_RU
dc.subject шампиньоны ru_RU
dc.subject мука мясная и костная ru_RU
dc.subject крупа гречневая ru_RU
dc.subject субстраты из зерен проса ru_RU
dc.subject грибы ru_RU
dc.subject органическая добавка ru_RU
dc.subject биологически активные вещества ru_RU
dc.subject mushrooms ru_RU
dc.subject meat and bone meal ru_RU
dc.subject buckwheat groats ru_RU
dc.subject substrates from millet grains ru_RU
dc.subject mushrooms ru_RU
dc.subject organic additive ru_RU
dc.subject biologically active substances ru_RU
dc.title Органикалық қоспалар мен биологиялық белсенді заттарды қолдана отырып, шампиньон саңырауқұлақтарының сапасын қалыптастыру ru_RU
dc.title.alternative Формирование качества шампиньонов с использованием органических добавок и биологически активных веществ ru_RU
dc.title.alternative Formation of the quality of champignons using organic additives and biologically active substances ru_RU
dc.type Other ru_RU


Файлы в этом документе

Данный элемент включен в следующие коллекции

Показать сокращенную информацию

Поиск в системе


Просмотр

Моя учетная запись