Репозиторий АТУ

Бидай дақылының физиологиясына натрий хлоридінің әсерін экологиялық тұрғыдан бағалау

Показать сокращенную информацию

dc.contributor.author Сұлтангазиева, Г.С.
dc.contributor.author Беркинбаева, А.С.
dc.contributor.author Алимкулова, Ж.Д.
dc.date.accessioned 2020-06-19T12:49:58Z
dc.date.available 2020-06-19T12:49:58Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.citation Алматы технологиялық университетінің хабаршысы ru_RU
dc.identifier.issn 2304-5681
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/2217
dc.description.abstract Мақалада ауылшаруашылығы айналымындағы жерлердің топырағының тұздану құбы-лысының салдарынан туындайтын бидай дақылдарының тамырларындағы анотомиялық өзгерістерге байланысты орын алатын физиологиялық және биохимиялық өзгерістердің пайда болу мәселелері қарастырылып, тұзды топыраққа төзімді бидай дақылының сұрып-тарын зерттеу арқылы азық-түлік қауіпсіздігін нығайту және бидай дақылының өнімділігін арттыру жолдары келтірілген. Жүргізілген салыстырмалы зерттеулер нәтижесінде «Қазақстан-3» сұрыбының басқа сұрыптарға қарағандағы артықшылығы көрсетіліп, сонымен қатар оның экзодермасының және эндодермасының қалыңдықтарының өзгеру ерекшеліктері анықталған: экзодерма қа-лыңдығы бойынша – Шағала (86%) > Қайыр (84%) > Қазақстандық ерте пісетін (83%) > Мельтурн (77%) > Қазақстан-3 (63%); эндодерма қалыңдығы бойынша – Қазақстандық ерте пісетін (97%) > Қайыр (93%) = Мельтурн (93%) > Шағала (76%) > Қазақстан – 3 (61%). ru_RU
dc.description.abstract В статье наряду с исследованиями проблем возникновения физиологических и биохими-ческих изменений в структуре пшеничных культур вследствие анотомических изменений в их корнях от воздействия засоления почв земель сельскохозяйственного оборота рассмот-рены вопросы повышения продуктивности пшеничных культур и укрепления продовольст-венной безопасности. В результате проведенных сравнительных исследований выявлены преимущества сорта «Казахстан-3» перед другими сортами пшениц и определены закономерности особенностей изменений их экзодермических и энтодермических толщин, степень его устойчивости к воздействию процесса засоления почвы: отношение толщины экзодермы к толщине энтодермы уменьшается в следующем порядке (%): Chagala (110)> Казахстан-3 (104)> Вид (91%)> Казахское раннее созревание (85%).
dc.description.abstract The article discusses the phenomena of soil salinization in agriculture, causing anotomic changes in the vessels of plant crops, physiological and biochemical changes. The issues of food safety and increasing crop production with the study of salt soil-resistant crops are considered. In this regard, studies of various varieties of crops were carried out using methods of comparison and stability of the joint action of salinization, integral physiological and biochemical foundations.
dc.publisher Алматы технологиялық университеті ru_RU
dc.relation.ispartofseries 2020.-№1;б.77-82
dc.subject Бидай ru_RU
dc.subject Зерна ru_RU
dc.subject Физиология ru_RU
dc.subject Биохимия ru_RU
dc.subject Топырақ ru_RU
dc.subject Концентрация ru_RU
dc.subject Пшеница ru_RU
dc.subject Wheat ru_RU
dc.subject Sorts ru_RU
dc.subject Physiological ru_RU
dc.title Бидай дақылының физиологиясына натрий хлоридінің әсерін экологиялық тұрғыдан бағалау ru_RU
dc.title.alternative Экологические оценки воздействия хлорида натрия на физиологию культур пшеницы ru_RU
dc.title.alternative Ecological estimates sodium chloride impact on physiology of wheat of cultures. ru_RU
dc.type Other ru_RU


Файлы в этом документе

Данный элемент включен в следующие коллекции

Показать сокращенную информацию

Поиск в системе


Расширенный поиск

Просмотр

Моя учетная запись