Сүт өнімдерінің қауіпсіздігін арттыру тамақ өнімдерінің кешенді қауіпсіздігін қамтамасыз ету міндеттерінің бірі. Орталықтандырылған шаруашылық-ауыз сумен қамтамасыз
етудің 4 жүйесінен алынған судың сапасы, сондай-ақ судың ауыр металдармен және хлороганикалық пестицидтермен ластану дәрежесі бойынша талдау жүргізілді. Темір, қорғасын
және кадмий қосылыстарымен судың ластануының едәуір деңгейі ШРК-дан сәйкесінше 10,6,
1,3 және 3,0, сондай-ақ хлорорганикалық пестицидтер ШРК-дан 24,3 есе жоғары екендігі
анықталды. Зерттеу нәтижелері сүт өнімдерін өндіруде қолданылатын суды қосымша тазарту қажеттілігін көрсетеді.
Повышение безопасности молочной продукции является одной из задач обеспечения
комплексной безопасности пищевой продукции. Проведен анализ воды из 4-х систем централизованного хозяйственно-питьевого водоснабжения по показателям качества, а также
степени загрязнения воды тяжелыми металлами и хлорооганическими пестицидами. Установлено, что значительный уровень загрязнения воды соединениями железа, свинца и кадмия
превышает ПДК соответственно в 10,6, 1,3 и 3,0 а также хлорорганических пестицидов в
24,3 раза. Результаты исследования показывают необходимость дополнительной очистки
воды, используемой при производстве молочных продуктов.
Improving the safety of dairy products is one of the tasks of ensuring comprehensive food
safety. The analysis of water from 4 systems of centralized domestic drinking water supply was carried
out in terms of quality indicators, as well as the degree of water pollution with heavy metals and
chloro-organic pesticides. It has been established that a significant level of water pollution with iron,
lead and cadmium compounds exceeds the MPC by 10.6, 1.3 and 3.0, respectively, and organochlorine
pesticides by 24.3 times. The research results show the need for additional water purification used in
the production of dairy products.