dc.contributor.author |
Iskineyeva, A. |
|
dc.contributor.author |
Mustafaeva, A. |
|
dc.contributor.author |
Kozhamsugirov, K. |
|
dc.contributor.author |
Fazylov, S. |
|
dc.contributor.author |
Bakirova, R. |
|
dc.contributor.author |
Muratbekova, А. |
|
dc.contributor.author |
Vlasova, L. |
|
dc.date.accessioned |
2022-11-14T07:44:27Z |
|
dc.date.available |
2022-11-14T07:44:27Z |
|
dc.date.issued |
2022-2 |
|
dc.identifier.citation |
The Journal Almaty technological University |
ru_RU |
dc.identifier.issn |
2304-5682 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/123456789/2354 |
|
dc.description.abstract |
The article presents the study results of the functionally enriched meat product from lamb and ostrich meat with a biologically active additive. The fat-soluble vitamin complex "aevit" encapsulated with the food oligosaccharide β-cyclodextrin (E459) has been used as a functional ingredient. The use of poultry meat in the recipe allowed to obtain a product with high consumer properties. Based on the conducted experiments, a comparative characteristic of the physicochemical, energy, amino acid and organoleptic parameters of the obtained semi-smoked sausage products is given. |
ru_RU |
dc.description.abstract |
Мақалада диеталық қоспасы бар қой еті мен түйеқұс етінен функционалды түрде байытылған ет өнімін зерттеу нәтижелері келтірілген. Функционалды ингредиент ретінде майда еритін "аевит" витаминінің тағамдық олигосахарид β-циклодекстринмен (Е459) қапталған кешені пайдаланылды. Рецептурада құс етін пайдалану жоғары тұтынушылық қасиеттері бар өнімді алуға мүмкіндік берді. Жүргізілген эксперименттер негізінде алынған жартылай ысталған шұжықтардың физика-химиялық, энергетикалық, амин қышқылдарының және органолептикалық көрсеткіштерінің салыстырмалы сипаттамасы қарастырылған. |
|
dc.description.abstract |
В статье представлены результаты исследования функционально обогащенного мясного продукта из мяса баранины и страуса с биологически активной добавкой. В качестве функционального ингредиента использован жирорастворимый витаминный комплекс «аевит», инкапсулированный пищевым олигосахаридом β-циклодекстрином (Е459). Использование в рецептуре мяса птицы позволило получить продукт с высокими потребительскими свойствами. На основе проведенных экспериментов дана сравнительная характеристика физико-химических, энергетических, аминокислотных и органолептических показателей полученных полукопченых колбасных изделий. |
|
dc.publisher |
Almaty technological university |
ru_RU |
dc.relation.ispartofseries |
2022-№2;р.91-96;; |
|
dc.subject |
cyclodextrin complexes |
ru_RU |
dc.subject |
functional products |
ru_RU |
dc.subject |
meat product |
ru_RU |
dc.subject |
poultry meat |
ru_RU |
dc.subject |
vitamin complex |
ru_RU |
dc.subject |
Ет өнімдері |
ru_RU |
dc.subject |
Құс еті |
ru_RU |
dc.subject |
Дәрумендер |
ru_RU |
dc.subject |
Витамины |
ru_RU |
dc.subject |
Мясо птицы |
ru_RU |
dc.title |
Functionally enriched meat product with incapsulated vitamin supplement |
ru_RU |
dc.title.alternative |
Қапталған дәруменді қоспамен байытылған функционалды еттік тағам |
ru_RU |
dc.title.alternative |
Функционально обогащенный мясной продукт с инкапсулированной витаминной добавкой |
ru_RU |
dc.type |
Other |
ru_RU |