Репозиторий АТУ

ІІ категориялы субөнімдерден ақуыз гидролизатын алу технологиясын жасау

Show simple item record

dc.contributor.author Тоқышева, Г.М.
dc.contributor.author Какимов, М.М.
dc.contributor.author Тултабаева, Т.Ч.
dc.contributor.author Машанова, Н.С.
dc.contributor.author Мақанғали, Қ.Қ.
dc.date.accessioned 2022-11-15T04:59:50Z
dc.date.available 2022-11-15T04:59:50Z
dc.date.issued 2022-3
dc.identifier.citation Алматы технологиялық университетінің хабаршысы ru_RU
dc.identifier.issn 2304-5683
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/2379
dc.description.abstract Мақалада зерттеу объектісі – малды сою кезіндегі қалатын екіншілік шикізат ІІ категориялы субөнімдер. Олар ақуыздың таптырмас көзі және гидролизаттарын алуға қажетті басқа да бірқатар қасиеттерге ие. Сонымен қатар, мұндай екіншілік шикізатты пайдалану перспективалы болып көрінеді, өйткені бұл жағдайда, бір жағынан, аз қалдықты технологияларды жасау үшін алғышарттар жасалады, ал екінші жағынан, қоректік заттардың оңтайлы қатынасында комбинирленген өнімдерді өндіруге мүмкіндік береді. Зерттеу нәтижелері ІІ категориялы субөнімдердің құрамында глициннің, аланиннің, глутамин қышқылының, сериннің, сондай-ақ пролиннің жоғары мөлшерін көрсетеді, яғни бұл негізінен коллагеннің құрамында кездесетін амин қышқылдар. Коллаген гидролизаты сирақтарды ферментативті гидролиздеу арқылы алынды. Компоненттерді дайындаудың ерекшеліктерін ескере отырып, ақуызды гидролизат алудың технологиялық сұлбасы ұсынылды. ru_RU
dc.description.abstract Выбранный в работе объект исследования - малоценные продукты убоя и переработки скота, в частности субпродукты ІІ категории, обладающие достаточным содержанием белка и рядом других свойств, необходимых для получения белковых гидролизатов. При этом использование таких вторичных продуктов представляется перспективным, поскольку в этом случае, с одной стороны, создаются предпосылки для создания малоотходных технологий, а с другой стороны, становится возможным производство комбинированных продуктов с оптимальным соотношением питательных веществ. Результаты исследований показывают высокое содержание в шерстных субпродуктах глицина, аланина, глутаминовой кислоты, серина, а также пролина, т.е. тех аминокислот, которые преимущественно содержатся в коллагене. Гидролизат коллагена получали путем ферментативного гидролиза ног с путовым суставом. С учетом особенностей подготовки компонентов был отработан технологический процесс и предложена технологическая схема получения белкового гидролизата.
dc.description.abstract The object of research chosen in the work is low-value products of slaughter and processing of livestock, in particular by-products of category II. Having a sufficient protein content and a number of other properties necessary for the production of protein hydrolysates. At the same time, the use of such secondary products seems promising, since in this case, on the one hand, prerequisites are created for the creation of low-waste technologies, and on the other hand, it becomes possible to produce combined products with an optimal ratio of nutrients. The research results show a high content of glycine, alanine, glutamic acid, serine, and proline in wool byproducts, i.e. those amino acids that are mainly contained in collagen. Collagen hydrolysate was obtained by enzymatic hydrolysis of legs with a put joint. Taking into account the peculiarities of the preparation of the components, the technological process was worked out and a technological scheme for obtaining protein hydrolysate was proposed.
dc.publisher Алматы технологиялық университеті ru_RU
dc.relation.ispartofseries 2022-№3;б.144-150;;
dc.subject субөнімдер ru_RU
dc.subject субпродукты ru_RU
dc.subject геродиетикалық өнімдер ru_RU
dc.subject тағамдық құндылығы ru_RU
dc.subject Ет өнімдері ru_RU
dc.subject Ет ru_RU
dc.subject мясные продукты ru_RU
dc.subject пищевая ценность ru_RU
dc.subject offal ru_RU
dc.subject herodietic products ru_RU
dc.subject nutritional value ru_RU
dc.subject meat products ru_RU
dc.subject secondary raw materials ru_RU
dc.title ІІ категориялы субөнімдерден ақуыз гидролизатын алу технологиясын жасау ru_RU
dc.title.alternative Разработка технологии получения белкового гидролизата из субпродуктов іі категории ru_RU
dc.title.alternative Development of technology for obtaining protein hydrolysate from offal of category ii ru_RU
dc.type Other ru_RU


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account