Репозиторий АТУ

Ет өнімдері технологиясында экструдталған ақуыз текстураларын өндіру процесін модельдеу және оңтайландыру

Показать сокращенную информацию

dc.contributor.author Букарбаев, К.М.
dc.contributor.author Василенко, В.Н.
dc.contributor.author Абжанова, Ш.А.
dc.contributor.author Каташева, А.Ч.
dc.contributor.author Кулаипбекова, А.А.
dc.date.accessioned 2024-04-15T11:45:11Z
dc.date.available 2024-04-15T11:45:11Z
dc.date.issued 2024-1
dc.identifier.citation Алматы технологиялық университетінің хабаршысы ru_RU
dc.identifier.issn 2304-5681
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/2517
dc.description.abstract Экструдталған ақуыз текстураларын өндіру процесінде орталық композициялық форманыайналмалы жоспарды қолдана отырып, көп факторлы экспериментті жоспарлау әдістемесі қарастырылды. Жұмыста Экстракция кинетикасының негізгі факторларға (қабаттың биіктігі, еріткіштің қозғалыс жылдамдығы, бөлшектердің қасиеттері) және параметрлерге (ішкі диффузия коэффициенті және бойлық араластыру коэффициенті) тәуелділіктерін алу үшін экстракция процесінің қабатында масса алмасудың математикалық моделі құрылды. Зерттеу нысаны ретінде қарасора ақуыз концентраты қолданылды. Қарасора-бұл шын мәнінде керемет өсімдік, ол өзінің қасиеттеріне байланысты өңдеу өнеркәсібінің әртүрлі салаларында қолданылады, сонымен қатар майлар, тұқымдар, ақуыз қоспалары түріндегі көпфункционалды тамақ өнімі болып табылады. Қарасора ақуызға бай ғана емес, сонымен қатар бізді табиғи тағамдық талшықтармен және пайдалы май қышқылдарымен қамтамасыз етеді, бұл қарасора ақуызы өнімдерін вегетариандықтар мен вегетарианшылар үшін пайдалы тағамдық балама етеді. Осы қасиеттеріне орай біз қарасорадан таза экструдталған ақуыз текстураларын пайдалануды жоспарладық және пайдалану сәйкестігін табу үшін математикалық модель жасадық. ru_RU
dc.description.abstract В процессе производства текстур экструдированных белков метод многогранного экспериментального планирования рассматривался с использованием плана рецидивов центральной композиции. Была создана математическая модель массового обмена в слое процесса экстракции для получения основных факторов кинетики экстракции (слой слоя, скорость растворителя, частицы и коэффициент продольного смешивания) к параметрам (коэффициенты внутренней диффузии). Концен-трат белка карасора использовали в качестве объекта исследования. Карасора - это действительно замечательное растение, которое используется в различных областях производства, а также многофункциональные пищевые продукты в виде жиров, семян, белков. Карасора обеспечиваетнае не только богатым белком, но с природными пищевыми волокнами и здоровыми жирными кислотами, что делает белки канасоры полезными для вегетарианства и вегетарианцев. Из-за этих качеств мы планируем использовать чистые экструдированные текстуры белка из Карасоры и разработали математическую модель, чтобы найти соответствующее использование.
dc.description.abstract In the production of extruded protein textures, the method of multifaceted experimental planning was considered using the recurrence plan of the central composition. The work created a mathematical model of mass exchange in the extraction process layer to obtain the main factors of extraction kinetics (layer, solvent velocity, particles, and longitudinal mixing coefficient) to parameters (internal diffusion coefficients). Carasora protein concentrate was used as the object of the study. Carasora is a wonderful plant, which is used in various fields of production, as well as multifunctional food products in the form of fats, seeds, and proteins. Carasora provides not only rich protein, but also natural dietary fiber and healthy fatty acids, which makes carasora proteins useful for vegetarians and vegans. Because of these qualities, we plan to use pure extruded protein textures from carasora and have developed a mathematical model to find appropriate uses.
dc.publisher Алматы технологиялық университеті ru_RU
dc.relation.ispartofseries 2024-№1;б.116-124;;
dc.subject математикалық модель сәйкестік ru_RU
dc.subject жоспар ядросы ru_RU
dc.subject жұлдыз нүктелері ru_RU
dc.subject матрица ru_RU
dc.subject регрессия коэффициенті ru_RU
dc.subject дисперсия ru_RU
dc.subject Ет өнімдері ru_RU
dc.subject Ақуыз ru_RU
dc.subject Ет және ет өнімдері ru_RU
dc.subject мясные продукты ru_RU
dc.subject Мясное производство ru_RU
dc.subject соответствие математической модели ru_RU
dc.subject точки плана ru_RU
dc.subject критическая настройка оптимизации. ru_RU
dc.subject mathematical model fit ru_RU
dc.subject critical optimization setting ru_RU
dc.subject variance ru_RU
dc.subject regression coefficient ru_RU
dc.subject matrix ru_RU
dc.subject star points ru_RU
dc.subject plan points ru_RU
dc.title Ет өнімдері технологиясында экструдталған ақуыз текстураларын өндіру процесін модельдеу және оңтайландыру ru_RU
dc.title.alternative Моделирование и оптимизация процесса производства экструдированных белковых текстур в технологии мясных продуктов ru_RU
dc.title.alternative Modeling and optimization of production process of extruded protein textures in meat products technology ru_RU
dc.type Other ru_RU


Файлы в этом документе

Данный элемент включен в следующие коллекции

Показать сокращенную информацию

Поиск в системе


Расширенный поиск

Просмотр

Моя учетная запись