Репозиторий АТУ

Browsing 2. Технология продуктов питания by Title

Browsing 2. Технология продуктов питания by Title

Sort by: Order: Results:

  • Absalimova, M.A.; Baibolova, L.K.; Taeva, A.M.; Glotova, I.A. (Almaty technological university, 2022-2)
    The article presents studies of the influence of the re cipe composition, in particular, the mass fraction of herbal additives on the organoleptic, functional and technological properties of food systems of a combined co ...
  • Alimardanova, M.K.; Zhetpisbaeva, B.Sh.; Matibayeva, A.I. (Almaty technological university, 2018)
    Development of general food market in the Republic of Kazakhstan is directly related to improving the quality of produced products and improving the production technology of new products with high nutritional and biological ...
  • Begdildayeva, N.ZH.; Akhmetsadykova, SH.N.; Nurgazina, A.S.; Kudaibergenova, A.K.; Akhmetsadykov, N.N. (Almaty technological university, 2023-3)
    Poultry meat can be contaminated with a wide range of microorganisms, including those that can spoil the product during chill storage and certain foodborne pathogens. This study aims to investigate the effect of probiotics ...
  • Uzakov, Y.M.; Taeva A. (Almaty technological university, 2018)
    Conducted physico-chemical and biological studies of Goji berries and national products made it possible to obtain information on the bioavailability of nutrients included in the product, to evaluate their food value and ...
  • Kozhabekova, G.А.; Mukhtarkhanova, R.B.; Shingisov, A.U. (Almaty technological university, 2022-1)
    The article presents the results of a study of combined milk. According to the organoleptic evaluation, combinations of cow's and mare's milk were selected in the ratio of 50:50 and 80:20, according to the revealed ...
  • Baikadamova, A.M.; Kakimov, A.K.; Suychinov, A.K.; Yessimbekov, ZH.S.; Rakhymbay, D. (Almaty technological university, 2023-3)
    Bone disposal is one of the important tasks for modern meat processing enterprises aimed at responsible consumption and reducing the amount of food waste in the meat industry. The purpose of the study is to study the ...
  • Kenenbay, Sh.I. (Almaty technological university, 2017)
  • Kenenbay, Sh.I. (Almaty technological university, 2015)
    This article presents the results of the development soft combined stuffing products from camel meat with fillers for the purpose of improvement and biological value of the product. During research influence of dose of ...
  • Abzhanova, Sh.А.; Abilmazhinova, N.K.; Tayeva, A.M.; Baybolova, L.K.; Mukhtarkhanova, R.B. (Almaty technological university, 2015)
    The food - one of the most important factors of communication of the person with environment. However the sharp deterioration of an ecological situation connected with technical progress affected quality of the food consumed ...
  • Foshchan, A. (Almaty technological university, 2023-2)
    This paper is devoted to solving an important task of the food industry - the rational use of food raw materials, including gelling agents of various origins. The innovative strategy of this study is based on the possibility ...
  • Kulazhanov, T.K.; Baibolova, L.K.; Serikkyzy, M.S.; Balev, D.K.; Vlahova-Vangelova, D.B. (Almaty technological university, 2023-3)
    The demand for natural and functional food products is constantly increasing, driving the research on new ingredients and technologies to enhance the quality and safety of meat products. This literature review focuses on ...
  • Shunekeyeva, A.A.; Alimardanova, M.K. (ATU, 2018)
  • Диханбаева, Ф.Т.; Кузембаева, Г.; Кузембаев, К.; Матибаева, А. (Алматинский технологический университет, 2017)
    Оқу құралында азық-түлік өнімдерінің түрлері және жіктелінуі, тамақ өнімдерінің тағамдық құндылығы және олардың адам тамақтануындағы мәні, әр түрлі топтағы азық-түлік өнімдерінің ассортименті және сапалық сипаттамалары, ...
  • Абжанова, Ш.А.; Матибаева, А.И.; Джетписбаева, Б.Ш. (Алматы технологиялық университеті, 2016)
  • Мухтарханова, Р.Б.; Матибаева, А.И. (Алматы технологиялық университеті, 2016)
  • Бердіғалиұлы, С.; Кулажанов, Т.К.; Кокшаров, А.А.; Байболова, Л.К.; Давыденко, Н. И.; Пластун, А. Д. (Алматинский Технологический Университет, 2023-4)
    Готовность кулинарных изделий во многом определяется органолептическими показателями. Кулинарная обработка может как улучшить, так и ухудшить качество продукции. Продолжительная варка способствует увеличению потерь массы ...
  • Маматаева, А.Т.; Абжанова, Ш.А.; Аралбаева, А.Н.; Утегалиева, Р.С.; Сагинбек, Г.А.; Алмагамбетова, К.И. (Алматы технологиялық университеті, 2022-3)
    Адамдардың денсаулығына және олардың ұзақ өмір сүруінде тағам өнімдерінің сапасы айтарлықтай әсер етеді. Антиоксиданттар шөптесін өсімдіктерде көп мөлшерде кездеседі. Сондықтан, антиоксиданттық белсенділігі жоғары тағам ...
  • Турганбаева, Н.К.; Мусульманова, М.М. (Алматинский Технологический Университет, 2023-2)
    В данной работе предоставлен обзор литературных данных, сосредоточенных на аспектах сохранения бактерицидных свойств основных компонентов ослиного молока, таких как лизоцим и лактоферрин, обладающих антибактериальной ...
  • Матибаева, А.И.; Джетписбаева, Б.Ш. (Алматы технологиялық университеті, 2018)
    Балды тұтынушыларды зерттеу – зерттеулерінің едәуір сұранысқа ие түрі, өйткені дәл сол тұтынушылар балды әр түрлі өндірушілерден әр түрлі сұрыпты, белгілі көлемді, алуан түрлі орамда қалап сатып алады. Тұтынушы кез - ...
  • Джетписбаева, Б.Ш.; Матибаева, А.И. (Алматы технологиялық университеті, 2017)
    Ақуыздар балалардың тамақтануында ерекше орын алады. Ол гармондар мен ферментті жүйенің, тіндер мен органдардың қалыптасуы үшін қажетті негізі пластикалық материал. Тамақта ақуыздың жетіспеушілігі баланың өсуіне ми ...

Search DSpace


Browse

My Account