Жұмыс қауынның реологиялық касиеттерін зерттей отырып, қауыннан сапалы шырын
алатын эксперименталды стенд құрастыруды зерттеуге арналған. Шырын өндіру барысында
олардың реологиялық қасиеттерін есепке ала отырып, қауын бөліктерінің дефомациялану үрдісі
зерттеледі. Жұмыстың ғылыми жаңалығы пресстеу үрдісінің негізгі көрсеткіштерін
анықтайтын қауынның реологиялық қасиеттері анықталды, динамикалық қысым
көрсетілгенде шырынның бөлінуінің жоғарылауы, көлемді және циклдық қысым көрсетілгенде
пресстеу үрдісінінің заңдылығы анықталды. Зерттеу нәтижелері қауын шырынын алу үшін
жаңа технологиялық жабдықтардың типін жасауға қажет деп табылады.
Статья посвящена исследованию экспериментального стенда для получения качест-
венного сока из дыни на основании изучения реологических свойств продуктов в процессе
получения сока из дыни. Изучается процесс деформирования кусков дыни с учетом их реоло-
гических характеристик при производстве соков. Научная новизна работы заключается в
исследовании и определении реологических свойств дыни, определяющих основные показа-
тели процесса прессовки. Установлено, что при динамическом нагружении повышается
эффективность выделения сока и определены закономерности процесса прессования дыни в
условиях объемного и циклического нагружения. Резул ьтаты исследования могут быть
использованы при создании нового типа технологического оборудования для получения сока
из дыни.
The articleis sanctified to research of experimental stand forthe receipt of quality juice from a m
elon on the basis of studyof реологических properties of foods in the process ofreceipt of juice from a
melon. We study the deformation of melon pieces with regard to their rheological properties in the
production of sokov. Nauchnaya novelty of work consists in the study and determination of
rheological properties of melon, defining the main parameters of the process of pressing, found that
under dynamic loading increases the efficiency of release of juice and identified patterns of the
pressing process in a melon volume and cyclic loading. The results of the study need to create a new
type of technological equipment for production of juice melon.