Исследованиями установлено, что в процессе сушки наблюдаются различные периоды сушки: например, для сортов яблок первый период времени сушки составляет 5,45...6,10 часов, а для сортов груш 6,12...6,25 часов. Продолжительность второго периода сушки для сортов яблок составляет 4,15...3,50 часов, а для сортов груши 4,35...4,48 часов. Анализ кривой сушки показал, что границей между периодами постоянной и падающей скорости суши, т.е. критическая влажность для сортов яблок составляет в среднем 27±2,1%, а для груши 30,1±2,5%. Анализ кинетики испарения влаги показывает, что в яблоках в первые четыре часа сушки в среднем испаряется 2,71 г, в повследующие два часа времени она монотонно снижается до 2,31г.Такая же картинка динамики испарения влаги наблюдается и для груш: первые четыре часа в среднем испаряется 3,41 г, а последующие два часа динамика испарения уменьшается до 2,78г. Исследованиями установлено, что коэффициент сопротивления испарения для сортов яблок: Байтерек, Саркыт и Сая составляет µ =2,03±0,07, для сортов груш:Сыйлык, Жаздык и Нагима составляет µ =2,3±0,05.
Зерттеулер кептіру процесінде әртүрлі кептіру кезеңдері байқалатынын анықтады: мысалы, алма сорттары үшін бірінші кептіру кезеңі 5,45 ... 6,10 сағат, ал алмұрт сорттары үшін 6,12 ... 6,25 сағат. Екінші кептіру кезеңінің ұзақтығы алма сорттары үшін 4,15...3,50 сағат, ал алмұрт сорттары үшін 4,35...4,48 сағат. Кептіру қисықсызығын талдау көрсеткендей кебудің тұрақты және бәсеңдеу периодтарының арасындағы шекара алма сорттары үшін орташа ылғалдылық 27±2,1%, ал алмұрт үшін 30,1±2,5% болатыны анықталынды. Ылғалдың булану кинетикасын талдау көрсеткендей алмада кептірудің алғашқы төрт сағатында орта есеппен 2,71 г буланса, келесі екі сағатта монотонды түрде 2,31 г дейін төмендейтінін көрсетеді. Ылғалдың булану динамикасының дәл осындай заңдылығы алмұрт үшін де байқалады: алғашқы төрт сағатта орта есеппен 3,41 г буланса, ал келесі екі сағатта булану динамикасы 2,78 г дейін төмендейді. Алманың Бәйтерек, Сарқыт және Сая сорттары үшін булануға әсер ететін кедергілік коэффициенті μ = 2,03±0,07 болатыны, алмұрт: Сылық, Жаздық және Нағима сорттары үшін μ = 2,3±0,05 жететіні зерттеулерде анықталды.
Studies have established that various drying periods are observed during the drying process: for example, for apple varieties, the first drying period is 5.45...6.10 hours, and for pear varieties 6.12 ...6.25 hours. The duration of the second drying period for apple varieties is 4.15...3.50 hours, and for pear varieties 4.35...4.48 hours. The analysis of the drying curve showed that the boundary between the periods of constant and falling land velocity, i.e. the critical humidity for apple varieties is on average 27 ± 2.1%, and for pear 30.1 ± 2.5%. An analysis of the kinetics of moisture evaporation shows that in an apple during the first four hours of drying, on average, 2.71 g evaporates, and for the next two hours it decreases monotonically to 2.31 g. The same picture of moisture evaporation dynamics is also observed for pears: for the first four hours, on average, 3.41 g evaporates, and for the next two hours, the evaporation dynamics decreases to 2.78 g. Studies have established that the coefficient of evaporation resistance for apple varieties: Baiterek, Sarkyt and Saya is µ = 2.03 ± 0.07, for pear varieties: Sylyk, Zhazdyk and Nagima is µ = 2.3± 0.05.