Репозиторий АТУ

Өсімдік сығындыларының астықтың микробиологиялық көрсеткіштеріне әсері

Показать сокращенную информацию

dc.contributor.author Курманбаева, И.Н.
dc.contributor.author Набиева, Ж.С.
dc.contributor.author Мулдабекова, Б.Ж.
dc.contributor.author Турсунбаева, Ш.А.
dc.contributor.author Куралбаева, А.Е.
dc.date.accessioned 2024-08-12T09:04:04Z
dc.date.available 2024-08-12T09:04:04Z
dc.date.issued 2024-2
dc.identifier.citation Алматы технологиялық университетінің хабаршысы ru_RU
dc.identifier.issn 2304-5682
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/2541
dc.description.abstract Мақалада қазіргі уақытта тамақ өнімдерінің жоғары сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз ету ұтымды тамақтанудың, денсаулықты сақтаудың, ақыл-ой мен физикалық өнімділіктің және дененің қорғаныс жүйелерін қолдаудың маңызды шарты болып табылады. Қазіргі экологиялық жағдай халықтың тамақтану жағдайын анықтайтын факторлардың бірі болып табылады. Өсімдік шикізаты ретінде итмұрын, шырғанақ және бөріқарақат жапырақтары мен сабақтарының сығындылары қолданылды. Бұл өсімдік шикізатын пайдалану олардың жапырақтары мен сабақ сығындыларының құрамында антиоксидантты, микробқа қарсы және канцерогендік қасиеттері бар полифенолдар болуымен түсіндіріледі. Өсімдік шикізаттарынан алынған сығындыларының тиімді мөлшері анықталды. Алынған сығындылар қатты заттарының массасынан 0,05 % мөлшерде енгізілді. Ылғалдандыру оңтайлы ұзақтығы 6 және 12 сағатты құрайды, бірақ уақыт тиімділігіне байланысты ‒ 6 сағат. Астық 23°C температурада ылғалдандырылды (бөлме температурасы). Өсімдік сығындыларының астықты сіңдіру және өндіруге дайындау кезінде астықтың микробиологиялық себілуіне әсері және сақтау кезінде нан-тоқаш өнімдерінің микробтық бұзылуының алдын алу зерттелді. Ал итмұрын жапырақтары мен теңіз шырғанақ сабағының сығындылары Pénicillium тұқымдасының саңырауқұлақтарына қарсы айқын микробқа қарсы әсер көрсетті. Бұл нан ауруларын жояды және оның реологиялық қасиеттерін жақсартады. ru_RU
dc.description.abstract В настоящее время обеспечение высокого качества и безопасности пищевых продуктов является важным условием рационального питания, поддержания здоровья, умственной и физической работоспособности и поддержки защитных систем организма. Современная экологическая ситуация является одним из факторов, определяющих состояние питания населения. В качестве растительного сырья использовались экстракты листьев и стеблей шиповника, облепихи и барбариса. Использование этого растительного сырья объясняется тем, что их экстракты листьев и стеблей содержат полифенолы, обладающие антиоксидантными, антимикробными и канцерогенными свойствами. Установлено эффективное количество экстрактов растительного сырья. Полученные экстракты вводили в количестве 0,05% от массы их твердых веществ. Оптимальная продолжительность увлажнения составляет 6 и 12 часов, но в зависимости от эффективности времени ‒ 6 часов. Зерно увлажняют при 23°C (комнатной температуре). Исследовано влияние растительных экстрактов на микробиологический посев зерна при замачивании и подготовке зерна к производству и предупреждение микробного разрушения хлебобулочных изделий при хранении. А экстракты листьев шиповника и стеблей облепихи показали выраженный антимикробный эффект против грибов рода Pénicillium. Это устраняет болезни хлеба и улучшает его реологические свойства
dc.description.abstract Currently, ensuring high quality and food safety is an important condition for a rational diet, maintaining health, mental and physical performance and supporting the body's defense systems. The current ecological situation is one of the factors determining the nutritional status of the population. Extracts of leaves and stems of rosehip, sea buckthorn and barberry were used as plant raw materials. The use of these plant raw materials is explained by the fact that their extracts of leaves and stems contain polyphenols with antioxidant, antimicrobial and carcinogenic properties. The effective amount of extracts of plant raw materials has been established. The obtained extracts were injected in an amount of 0.05% by weight of their solids. The optimal duration of hydration is 6 and 12 hours, but depending on the effectiveness of the time ‒ 6 hours. The grain is moistened at 23 ° C (room temperature). The effect of plant extracts on the microbiological sowing of grain during soaking and preparation of grain for production and prevention of microbial destruction of bakery products during storage is investigated. Extracts of rosehip leaves and sea buckthorn stems showed a pronounced antimicrobial effect against fungi of the genus Pénicillium. This eliminates the diseases of bread and improves its rheological properties.
dc.publisher Алматы технологиялық университеті ru_RU
dc.relation.ispartofseries 2024-№2;б.77-83;;
dc.subject бидай ru_RU
dc.subject микробиологиялық көрсеткіштер ru_RU
dc.subject нан ru_RU
dc.subject өсімдік шикізаты ru_RU
dc.subject сығынды ru_RU
dc.subject Астық ru_RU
dc.subject зерн ru_RU
dc.subject хлеб ru_RU
dc.subject микробиологические показатели ru_RU
dc.subject растительное сырье ru_RU
dc.subject экстракт ru_RU
dc.subject grain ru_RU
dc.subject bread ru_RU
dc.subject microbiological indicators ru_RU
dc.subject vegetable raw materials ru_RU
dc.subject extract ru_RU
dc.title Өсімдік сығындыларының астықтың микробиологиялық көрсеткіштеріне әсері ru_RU
dc.title.alternative Влияние растительных экстрактов на микробиологические показатели зерна ru_RU
dc.title.alternative The effect of plant extracts on the microbiological parameters of grain ru_RU
dc.type Other ru_RU


Файлы в этом документе

Данный элемент включен в следующие коллекции

Показать сокращенную информацию

Поиск в системе


Расширенный поиск

Просмотр

Моя учетная запись