Намечены направления усовершенствования технологии комплексной переработки
отходов зерновой промышленности с помощью комплекса гидролаз дрожжей S. cerevisae,
которые позволят в более полной мере использовать широкий спектр растительного сырья.
Полученные данные можно использовать для улучшения технологии послеуборочной обработки
зерновых культур во время лущения зерна, поскольку ферментные комплексы S. cerevisae
способны к разрыхлению оболочек зернового сырья, а невысокая температура обработки
позволяет сохранить все ее биологически активные компоненты. Проведена оценка
антиоксидантных свойств олигомеров растительного сырья, полученных при помощи
комплекса гидролаз S. cerevisae.
Өсімдік шикізатын кең ауқымда пайдалануға мүмкіндік беретін, S. cerevisae ашытқы
гидролазы кешенінің көмегімен дәнді дақылдар өнеркәсібінің қалдықтарын кешенді өңдеу
технологиясын жетілдіру бағыты көрсетілген. Алынған мәліметтерді дәнді дақылдарды
егуде топырақты жырту мерзімінде мәдени дақылдарды жинаудан кейінгі өңдеу
технологиясын жақсарту үшін пайдалануға болады, яғни S. cerevisae ферменттік кешені
дәнді дақылдар шикізатының қабығын жұмсартуға қабілетті, ал төменгі температурада
өңдеу оның барлық биологиялық компоненттерін сақтауға мүмкіндік береді. S. cerevisae
гидролаз кешенінің көмегімен алынған, өсімдіктік шикізатты олигомерлерге антиоксидант-
ты қасиетін бағалау жүргізілді.
Outlined the directions of the improvement of integrated grain industry waste recycling
technology with the help of hydrolase S. cerevisae yeast complex, which will allow better use a wide
range of plant materials. The obtained data can be used to improve post-harvest technology of crops
during the shelling of grain, because enzyme complexes S. cerevisae able to loosening skins of grain
raw, and a low treatment temperature allows to keep all its biologically active components. An
assessment of the antioxidant properties of oligomers plant material, obtained through a complex
hydrolases S. cerevisae, has been made.